externe

Fortele Aeriene ale SUA vor 5,8 miliarde de dolari pentru a construi aproape 2.000 de avioane Valkyrie cu inteligenta artificiala, ca parte a initiativei „urmatoarea generatie de dominatie aeriana”

Fortele Aeriene ale SUA cauta o alocatie bugetara de mai multe miliarde de dolari pentru a construi intre 1.000 si 2.000 de avioane fara pilot conduse de inteligenta artificiala (AI), scrie Business Insider.

Avioanele XQ-58A Valkyrie sunt menite sa serveasca drept insotitor robotic pentru piloti, oferind acoperire si manevrand in scenarii in care un pilot in carne si oase s-ar putea descurca greu, a relatat The New York Times – si sunt ideale pentru misiuni sinucigase.

Mai tarziu in acest an, aeronava va fi testata intr-o simulare in care isi va crea propria strategie pentru a urmari si ucide o tinta deasupra Golfului Mexic, a relatat Times.

Estimarea bugetara, pe care Congresul nu a aprobat-o inca, prevede cheltuieli de 5,8 miliarde de dolari pe o perioada de cinci ani pentru construirea vehiculelor. Ea vine dupa mai multi ani de zboruri de testare ale Fortelor Aeriene, in care vehiculul a fost folosit ca legatura de date pentru F-22, F-35 si pentru programul Skyborg al Fortelor Aeriene, care este un sistem bazat pe inteligenta artificiala pentru a controla avioane fara pilot, precum Valkyrie.

The Times a relatat ca fiecare Valkyrie va costa intre 3 si 25 de milioane de dolari – mult mai putin decat un avion cu pilot uman.

In timp ce programul „Urmatoarea Generatie de Dominatie Aeriana” al Fortelor Aeriene a obtinut un sprijin militar larg, aparatorii drepturilor omului sunt ingrijorati ca masinile de razboi fara pilot deschid calea catre un viitor distopic in stilul „Terminator”.

„Treci peste o linie morala prin externalizarea uciderii catre masini – permitand senzorilor computerizati, mai degraba decat oamenilor, sa ia vieti omenesti”, a declarat pentru Times Mary Wareham, director de advocacy din cadrul Human Rights Watch, un sustinator al limitelor internationale privind armele letale autonome.

Alti opozanti ai armelor cu inteligenta artificiala, cum ar fi organizatia non-profit Future of Life Institute, numesc aceste aparate „roboti de sacrificiu”, deoarece luarea algoritmica a deciziilor in domeniul armelor permite o lupta mai rapida care poate escalada rapid conflictul. In plus, apare si riscul de a crea arme de distrugere in masa.

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat inca din 2019 ca „masinile cu puterea si discretia de a lua vieti fara implicarea umana sunt inacceptabile din punct de vedere politic, respingatoare din punct de vedere moral si ar trebui sa fie interzise de dreptul international”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

2 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

56 de minute ago

Permis de conducere de la 17 ani? Parlamentarii romani nu sunt de acord: „Suntem pe primul loc la victime in urma accidentelor de circulatie”

Presedinta Comisiei pentru aparare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a informat, luni, ca nu sustine proiectul…

40 de minute ago

Nivel ridicat de euroscepticism in Serbia: doar 40% dintre sarbi ar vota pentru aderarea la UE. In schimb, 92% dintre albanezi ar vota in favoarea accederii la blocul comunitar

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Republican International, cu sediul la Washington, cetatenii sarbi…

51 de minute ago

Decizie majora privind contractele de munca. ICCJ a stabilit ca termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz

Termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se…

2 ore ago