Fortele Rusiei s-au retras complet din nordul Ucrainei. Americanii anunta ca Putin a „renuntat” sa cucereasca Kievul

externe

Fortele ruse s-au retras complet din nordul Ucrainei spre Belarus si Rusia, a transmis vineri Ministerul Apararii al Marii Britanii, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Cel putin o parte a acestor trupe vor fi transferate spre estul Ucrainei pentru a lupta in Donbas, potrivit Londrei. Trupele vor avea nevoie pana atunci de o ‘reaprovizionare semnificativa’, o operatiune care va dura probabil ‘cel putin o saptamana’, estimeaza aceeasi sursa.

Aceasta a mai afirmat ca tirurile rusesti asupra unor orase din est si sud continua si ca fortele ruse au inaintat mai departe spre sud de Izium, care ramane sub controlul lor.

Trupele ruse au parasit regiunea Sumi din nord-estul Ucrainei, a anuntat vineri pe Facebook seful administratiei regionale, Dmitri Jivitki, citat de dpa.

El a spus ca regiunea este acum libera de unitati ruse si i-a prevenit pe locuitori ca, daca vor auzi explozii, acestea vor proveni de la munitiile lasate in urma pe care echipele de salvare si expertii in explozivi le vor neutraliza.

Jivitki a atentionat ca regiunea nu este inca sigura, in multe locuri fiind plantate mine, si i-a avertizat pe locuitori sa nu conduca pe marginea soselei, sa nu mearga pe carari in padure si sa nu se apropie de echipamente militare distruse.

Jivitki afirmase anterior ca trupele ruse incepusera sa se retraga din regiune duminica. Impreuna cu Donetk, Lugansk, Harkov si Kiev, Sumi a fost una din regiunile unde armata rusa atacase de la inceputul razboiului, acum mai bine de o luna. Rusia a anuntat recent ca isi va concentra operatiunile de lupta in estul Ucrainei.

Inalti responsabili ai armatei americane au anuntat si ei ca Vladimir Putin a „renuntat” sa cucereasca Kievul pentru a se concentra asupra zonelor separatiste din Donbas, iar finalul razboiului din Ucraina „ramane de vazut”.

„Putin a crezut ca poate prelua foarte repede controlul asupra Ucrainei, foarte repede controlul asupra capitalei. S-a inselat”, a declarat secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, in cursul unei audieri in Congres.

„Cred ca Putin a renuntat la eforturile sale de a cuceri capitala si in prezent se concentreaza asupra sudului si estului tarii”, a adaugat el in fata Comisiei senatoriale pentru fortele armate.

Dar rezultatul razboiului, care se anunta lung, ramane incert, a indicat, la randul sau, seful de stat-major american, generalul Mark Milley.

„Va fi o treaba pe termen lung”, a spus el. „Exista inca o batalie importanta care urmeaza in sud-est, unde rusii intentioneaza sa-si adune fortele si sa continue asaltul. Asa ca ramane de vazut cum se va termina totul”, a adaugat generalul Milley.

Ucraina a primit aproximativ 60.000 de sisteme antitanc de la Statele Unite si aliatii lor, iar armata ucraineana foloseste mine antipersonal care ii obliga pe soldatii rusi sa lupte in zone unde sunt cei mai vulnerabili, a notat seful de stat-major in cadrul aceleiasi audieri.

De asemenea, Occidentul le-a oferit ucrainenilor aproximativ 25.000 de sisteme antiaeriene de diferite tipuri care au impiedicat Rusia sa preia controlul asupra spatiului aerian ucrainean, a adaugat el.

El a subliniat ca armata ucraineana cere acum tancuri si artilerie pentru a putea respinge urmatoarea ofensiva rusa.

„Terenul (in sud-est) este diferit de cel din nord. Este mult mai deschis si favorabil operatiunilor cu blindate de ambele parti”, a explicat generalul Milley. „Ar putea face fata cu mai multe tancuri si artilerie si asta cer”, a continuat el.

Secretarul Apararii a parut sa recunoasca ca Statele Unite au considerat, cel putin la inceputul conflictului, ca Ucraina nu va putea recapata controlul asupra regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, din Donbasul care este in prezent obiectivul declarat al Moscovei.

Intrebat insistent de senatorul republican Tom Cotton cu privire la informatiile pe care serviciile militare americane le impartasesc cu ucrainenii, Lloyd Austin a recunoscut ca nu au acoperit pana in prezent regiunile separatiste.

„Le oferim informatii pentru a desfasura operatiuni”, inclusiv in Donbas, a inceput el sa spuna.

Dar cand Tom Cotton l-a intrebat in mod explicit daca aceste informatii se refera la zonele controlate din 2014 de separatistii pro-rusi, el a recunoscut ca instructiunile date analistilor militari pana acum erau „neclare”.

„Vrem sa ne asiguram ca este clar pentru fortele noastre”, a adaugat secretarul Apararii. „Acesta este obiectivul noilor instructiuni (care) pleaca in prezent”, a continuat el.

Serviciile americane de informatii au anuntat razboiul din Ucraina cu o exactitudine remarcabila, dar nu au prevazut rezistenta inversunata a ucrainenilor. Acestea se temeau ca Kievul va cadea in 48 de ore si ca presedintele Volodimir Zelenski va fi imediat demis pentru a fi inlocuit cu un regim pro-rus.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: