Fortele Rusiei sunt complet incercuite in Liman, regiunea Donetk. Zelenski a confirmat acest nou succes major al Ucrainei

externe

Fortele armate ale Ucrainei au finalizat in seara zilei de 29 septembrie incercuirea trupelor ruse aflate in Liman, in regiunea Donetk. Potrivit unor rapoarte, fortele ucrainene vor putea sa elibereze orasul daca rusii nu vor primi intariri.

Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) anunta ca „este probabil ca trupele ucrainene sa fi finalizat aproape complet procesul de incercuire a trupelor ruse din Liman si sa fi taiat liniile terestre critice care sprijina fortele rusesti din districtul Drobysheve-Lyman”.

Fortele ucrainene au strapuns linia de aparare din apropierea satului Stavki, la 10 km la nord de Liman, si au taiat drumul Torske-Drobysheve, care era ultima ruta de aprovizionare si de deplasare a ocupantilor.

Este probabil ca Fortele Armate ale Ucrainei sa atace Liman din trei axe. Fortele ucrainene au taiat accesul la drumul critic Svatove-Lyman, care este principala linie de comunicatie terestra care sustin trupele din Liman.

ISW a relatat ca situatia este „extrem de dificila” pentru unitatea BARS-13 si Regimentul 752 de puscasi motorizati de garda din cadrul Armatei a 20-a Generale care mentin linia de aparare in apropiere de Drobiseve si in Liman.

ISW raporteaza ca, daca fortele rusesti nu primesc intariri imediate, Fortele Armate ale Ucrainei vor putea cuceri Lyman.

Denis Pusilin, seful autoproclamatei Republici Populare Donetk, a confirmat aceste informatii: „Prieteni, exista vesti ingrijoratoare cu privire la Liman… In acest moment Liman este partial incercuit… Nu controlam in totalitate Yampil si Drobysheve. Vestile sunt foarte neplacute…”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri „rezultatele semnificative” ale contraofensivei ucrainene in estul tarii, intr-un moment in care orasul strategic Liman, controlat de rusi, este partial inconjurat de trupe militare ale Kievului, noteaza AFP.

„Avem rezultate semnificative in estul tarii (…) Toata lumea a auzit ce se intampla la Liman, in regiunea Donetk. Sunt pasi care conteaza mult pentru noi”, si-a exprimat el satisfactia in discursul sau zilnic publicat pe retelele sociale.

„Trebuie sa ne eliberam toate teritoriile, iar aceasta va fi cea mai buna dovada ca dreptul international si valorile umane nu pot fi incalcate de niciun stat terorist, oricat de insolent ar fi, precum Rusia”, a adaugat el, cu trasaturi obosite, in fata camerei video.

Volodimir Zelenski a recunoscut ca „drumul tarii noastre este dificil”, dar „clar” in ochii sai: „Este calea independentei, integritatii teritoriale, integrarii in lumea civilizata si dezvoltarii sociale”, a afirmat el in fata unei Rusii care, in opinia sa, este sortita doar „infrangerii, rusinii si condamnarii”.

Vineri, presedintele rus Vladimir Putin a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene din sud si est, controlate partial sau complet de Moscova, o decizie condamnata pe scara larga de Kiev si aliatii sai occidentali.

In ceea ce priveste atacul mortal cu rachete comis vineri asupra civililor la Zaporojie, presedintele ucrainean a denuntat, pe de alta parte, „o crima deliberata si absolut calculata” a armatei ruse.

Autoritatile de ocupatie pro-ruse din Zaporojie au acuzat fortele ucrainene ca au tras asupra acestor vehicule pentru a impiedica civilii care incercau sa ajunga in zona sub control rusesc.

„Pana in prezent, sunt 30 de morti”, a confirmat Volodimir Zelenski. Politia ucraineana a comunicat aceleasi date cu cateva minute mai devreme, potrivit AFP.

Comentarii: