externe

Fortele speciale ale Canadei opereaza in Ucraina. New York Times: „Furnizeaza arme, instruire si colecteaza informatii despre miscarile rusilor”

Fortele speciale canadiene se afla in Ucraina ca parte a unei retele NATO pentru a furniza arme, instruire si pentru a colecta informatii despre rusi, relateaza New York Times, citat de National Post.

Nici Departamentul Apararii Nationale, nici biroul ministrului Apararii, Anita Anand, nu au dorit sa comenteze articolul publicat sambata, in care se noteaza ca zeci de comandouri din tari NATO, printre care Marea Britanie, Franta, Canada si Lituania, au lucrat in interiorul Ucrainei. Statele Unite si-au retras proprii 150 de instructori militari inainte de inceperea razboiului in februarie.

Dar New York Times, citand trei oficiali americani, a relatat ca fortele speciale din tarile NATO fie au ramas, fie au intrat si au iesit din Ucraina de atunci, antrenand trupele ucrainene si asigurand un canal pe teren pentru arme si alte ajutoare.

Fortele speciale americane au infiintat, de asemenea, o celula in Germania pentru a coordona asistenta militara pentru comandourile ucrainene si alte trupe ucrainene, a relatat New York Times. Celula, care este formata din reprezentantii a 20 de natiuni, este modelata dupa o structura similara pe care SUA si aliatii sai din NATO au folosit-o in Afganistan.

Secretarul armatei americane, Christine E. Wormuth, a confirmat ca celula ofera informatii si coordonare pentru fluxul de arme NATO in Ucraina, permitand acestor convoaie sa evite atacurile rusesti.

Atat CTV, cat si Global News au relatat la sfarsitul lunii ianuarie ca fortele speciale canadiene au fost trimise in Ucraina, dar ministrul Apararii nu a comentat aceste informatii.

Guvernul canadian sustine ferm Ucraina. Acesta este inca in discutii cu Coreea de Sud pentru a achizitiona 100.000 de proiectile de artilerie pentru Ucraina, intr-o afacere care ar putea costa contribuabilii canadieni cateva sute de milioane de dolari.

Guvernul a cheltuit deja 98 de milioane de dolari pentru a cumpara 20.000 de proiectile de artilerie similare din SUA pentru Ucraina. In plus, a pus la dispozitia Ucrainei tunuri de artilerie M777  care pot folosi munitia de 155 de milimetri.

In afara de artilerie, Canada a trimis Ucrainei sisteme antitanc Carl Gustaf, grenade si camere de luat vederi pentru drone. In februarie, a trimis, de asemenea, un transport care a inclus pusti cu luneta de calibru 50 echipate cu amortizor de sunet, mortiere de 60 de milimetri, lansatoare de grenade, pistoale, munitie, binocluri cu infrarosu, camere de luat vederi, lunete si provizii medicale. Echipamentul era suficient pentru a dota o forta de 500-600 de persoane. Transportul a inclus, de asemenea, mitraliere C6 si C9, care sunt folosite de fortele canadiene.

La 9 mai, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat pentru Associated Press ca inlaturarea presedintelui rus Vladimir Putin de la putere este singura modalitate de a proteja Occidentul si aliatii sai de amenintari viitoare. Landsbergis a precizat ca nu doar Putin trebuie inlaturat, ci si toti membrii cercului sau intim.

Secretarul american al apararii, Lloyd Austin, un general american cu patru stele in retragere, a declarat la inceputul acestui an ca, cu suficient echipament, Ucraina ar putea invinge Rusia. Austin a declarat reporterilor ca SUA doreau sa vada „Rusia slabita pana la punctul in care sa nu mai poata face genul de lucruri pe care le-a facut prin invadarea Ucrainei”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

4 ore ago

Ciuca: „Daca va fi nevoie, PNL va avea propriul candidat la Primaria Capitalei. Electoratul nostru nu-l sustine pe Piedone”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a afirmat, joi seara, ca, in eventualitatea retragerii lui Catalin Cirstoiu…

48 de minute ago

Un fugar american a fost prins in Piata Sf. Petru din Roma. Avea la el trei cutite lungi

Politia italiana l-a arestat, saptamana trecuta, pe „cel mai cautat” fugar american. Barbatul a fost…

5 ore ago

Sportivii romani vor merge la Paris cu aeronava „Nadia Comaneci”

Aeronava  Tarom care va transporta sportivii romani la Jocurile Olimpice de la Paris poarta numele…

5 ore ago

Doua fete de 6 si 11 ani au fost injunghiate in Franta. Suspectul a fost arestat

Un barbat a fost arestat dupa ce doua fete in varsta de sase si 11…

5 ore ago

Un lider regional al partidului german de extrema-dreapta AfD, trimis in judecata pentru utilizarea „cu buna stiinta” a unui slogan nazist intr-un discurs

Un lider regional al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost trimis…

5 ore ago