Fortele Ucrainei au reusit sa captureze un T-90M, cel mai modern tanc al Rusiei. Tancul valoreaza 4,5 milioane de dolari – Video

externe

Fortele Ucrainei anunta ca au reusit sa captureze un T-90M, cel mai modern tanc al Rusiei. Este o premiera de la inceputul invaziei rusesti in Ucraina.

„Pentru prima data, cel mai avansat tanc de lupta principal rusesc T-90M a fost capturat de armata ucraineana – probabil in regiunea Harkov. Acest tanc este acoperit cu materialul Nakidka care il face invizibil la radar si  izoleaza termic”, anunta Ukraine Weapons Tracker.

Pretul unui astfel de tanc este de aproximativ 4,5 milioane de dolari.

Iata cum arata un astfel de tanc:

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis ca nu va exista niciun ragaz in luptele pentru recastigarea teritoriului pierdut in fata Rusiei, in timp ce Kievul a anuntat ca trupele sale au avansat pe malul estic al raului Oskil, amenintand fortele de ocupatie ruse in Donbas (est), relateaza luni Reuters.

Traversarea raului Oskil reprezinta o alta etapa importanta a contraofensivei Ucrainei in regiunea Harkov (nord-est), intrucat el curge spre sud, spre raul Siverski Donet, care trece direct prin Lugansk, una dintre cele doua provincii ale regiunii Donbas.

„Fortele armate ucrainene au traversat Oskil. De ieri, Ucraina controleaza malul estic” al raului, a indicat armata ucraineana duminica noapte pe Telegram.

Serhii Gaidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, a remarcat tot pe Telegram:”Regiunea Lugansk este chiar alaturi. Dezocuparea nu este departe”.

In acest context, Zelenski a promis ca va mentine presiunea asupra Moscovei dupa victoriile rapide ale Ucrainei in regiunea Harkov in aceasta luna.

„S-ar putea ca unii dintre voi sa aiba impresia ca, dupa o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie”, a afirmat presedintele ucrainean in discursul sau nocturn de duminica spre luni. „Dar nu exista niciun fel de acalmie. Sunt pregatiri pentru urmatoarea serie (…). Caci Ucraina trebuie sa fie libera. Toata”, a afirmat el.

Presedintele american Joe Biden a declarat de asemenea ca o victorie a Ucrainei inseamna o retragere a fortelor ruse de pe intreg teritoriul tarii si a promis acesteia sprijinul SUA atat timp cat este nevoie.

„A castiga razboiul in Ucraina inseamna a scoate complet Rusia din Ucraina si a-i recunoaste suveranitatea. Ei inving Rusia”, a declarat el intr-un interviu acordat emisiunii ’60 Minutes’ de la CBS duminica.

„Rusia se dovedeste a nu fi atat de competenta si capabila pe cat credeau multi ca ar fi”, a spus Biden.

Artileria rusa a tintit duminica orase si sate pe frontul de est si de sud, inclusiv infrastructura civila din orasul Zaporojie, au declarat oficiali ucraineni.

Marea Britanie a declarat ca fortele ruse si-au extins atacurile impotriva infrastructurii civile in Ucraina in urma esecurilor pe campul de lupta si probabil ca le va extinde si mai mult.

„Dat fiind ca se confrunta cu infrangeri pe linia frontului, Rusia se pare ca a extins obiectivele pe care este pregatita sa le loveasca intr-o incercare de a submina in mod direct moralul poporului si guvernului ucrainean”, a estimeaza Ministerul britanic al Apararii.

Comandamentul operational Sud al Fortelor de aparare ucrainene a indicat luni ca lovituri au fost lansate asupra unei statii radar de langa Herson si a unui pod plutitor langa Nova Kahovka, la est de Herson, unde contraofensiva ucraineana s-a concentrat pe scoaterea din functiune a podurilor peste fluviul Nipru si raul Inhulet.

Reuters nu a putut verifica in mod independent toate aceste informatii.

Presedintele rus Vladimir Putin a minimalizat vineri contraofensiva rapida a Ucrainei si a spus ca Moscova va reactiona mult mai puternic daca trupele sale vor fi supuse unor presiuni suplimentare.

Aceste amenintari repetate suscita temeri ca Putin ar putea recurge la un moment dat la arme nucleare tactice sau la un razboi chimic, noteaza Reuters.

Unii analisti militari au spus ca Rusia ar putea organiza un incident nuclear la centrala nucleara Zaporojie (sudul Ucrainei), aflata din martie sub controlul fortelor ruse, dar operata de personal ucrainean.

Moscova si Kievul se acuza reciproc de bombardamentele asupra centralei, care au deteriorat cladiri si avariat liniile electrice necesare pentru racirea in siguranta a reactoarelor.

Generalul Mark Milley, seful Statului Major al SUA, a recomandat duminica vigilenta dupa ce a vizitat o baza din Polonia care ajuta la efortul de razboi al Ucrainei.

„Razboiul nu merge prea bine pentru Rusia in acest moment, prin urmare este de datoria noastra a tuturor sa mentinem o stare de pregatire ridicata, de alerta”, a declarat generalul Milley dupa vizita la baza respectiva.

Pe masura cresterii pierderilor pe campul de lupta, armata rusa cauta sa angajeze soldati pe baza de contract pentru ceea ce numeste „operatiune militara speciala” in Ucraina si ofera aproape 3.000 de dolari pe luna ca stimulent.

Mai mult despre:

Comentarii: