Fost agent CIA, analist intr-o mare corporatie: „Traim in niste vremuri EXTRAORDINAR de periculoase”

news

Un fost agent CIA, acum analist in cadrul biroului Global Security al corporatiei Goldman Sachs, avertizeaza ca omenirea trece prin vremuri „extraordinar de periculoase” din cauza tensiunilor dintre Rusia si NATO. El spune ca tensiunile se vor acutiza in perioada urmatoare.

Robert Dannenberg, care a lucrat 24 de ani pentru CIA, spune ca Rusia reprezinta acum cea mai mare amenintare pentru viitorul Statelor Unite.

„Traim in vremuri extraordinar de periculoase acum pentru ca atat Rusia cat si NATO au inceput desfasoare activitati militare substantiale foarte aproape una de cealalta, in Europa de est si in tarile baltice”, a spus Dannenberg, citat de Business Insider.

El crede ca exista un risc major de escaladare neintentionata a situatiei, mentionand ca „multe dintre canalele militare de comunicare rapida intre Rusia si SUA, construite cu grija in timpul Razboiului Rece, au fost demontate lamentabil, mai ales de catre partea americana”.

Analistii considera ca separatistii din Ucraina, sustinuti de Rusia, vor incerca in curand sa cucereasca Mariupol, astfel incat Moscova sa se poata conecta pe uscat cu peninsula Crimeea, pe care a anexat-o in martie 2014.

Tensiunile din Rusia si NATO sunt in crestere, mai ales ca rusii desfasoara zboruri tot mai provocatoare in apropierea teritoriilor NATO. De asemenea, Moscova si-a intarit prezenta militara in enclava Kaliningrad, care este inconjurata de state NATO, Polonia si Lituania.

Dannenberg spune ca Putin percepe prezenta NATO in sfera de influenta a Rusie ca pe o amenintare iminenta. „Putin crede cu adevarat ca daca nu actioneaza acum, in zece ani ceea ce a ramas din Ucraina va fi in UE sau pe orbita NATO. Iar daca Ucraina cade, atunci o sa fie urmata de sud-estul Europei, apoi de Cauzaz, si tot asa, pana cand va faramita si Rusia”, spune analistul.

Modul in care Putin se gandeste sa faca fata NATO pe termen scurt si teama de o agresiune din partea Statelor Unite face ca Rusia sa actioneze imprevizibil. Fara un plan pe termen lung in minte, prin urmare fara o solutie la o eventuala escaladare a conflictului, Putin ar putea actiona astfel incat lucrurile sa scape de sub control, mai crede fostul agent CIA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: