Fost ambasador, adevarul despre esecul de la ONU: Melescanu a mintit grosolan. „Badarania agresiva”, printre cauzele infrangerii rusinoase

analize

Ciprian Mihali, fost ambasador al Romaniei in Senegal, acuza conducerea Minsterului de Externe de „minciuna” in legatura cu cauzele care au determinat esecul rusinos al Romaniei de a obtine mandatul de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Fostul ambasador afirma ca pregatirile pentru aceasta candidatura au inceput inca din 2014, iar nu din 2017 cum minte MAE. Eforturile diplomatilor romani au fost insa sabotate de mai multi factori. „Sceneta de proasta calitate a anuntului mutarii ambasadei Romaniei din Israel, anunt care a iritat si lumea araba, dar si partenerii europeni, daca mai punem aici si badarania agresiva cu care puterea de la Bucuresti s-a manifestat in relatia cu partenerii europeni – avem toate ingredientele unui dezastru diplomatic anuntat”, a scris Mihali pe Republica.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Externe minte din nou, asa cum obisnuieste sa o faca de o vreme incoace. Dupa ce a mintit la alegeri, dupa ce a mintit grosolan in raportul despre alegeri, azi minte despre esecul umilitor al Romaniei pentru obtinerea unui loc in Consiliul de Securitate.

MAE spune deci ca pregatirile pentru candidatura Romaniei au inceput tarziu, in 2017. Ceea ce este o minciuna grosolana. Am avut onoarea sa fiu ambasador al acestei minunate tari intre 2012 si 2016 si pot sa spun, fara sa fie nevoie de detalii, ca MAE si Corpul diplomatic al Romaniei au inceput sa lucreze cel putin din 2014 la pregatirea strategiei pentru obtinerea acestui loc nepermanent in CS. Cu o strategie inteligenta, cu diplomati de calitate, cu schimburi bilaterale frecvente, cu actiuni de curtoazie si reciprocitati, ofensiva diplomatica a Romaniei a dat rezultate foarte bune, obtinandu-se promisiuni ferme de sprijin pentru Romania din partea a numeroase tari. Doua grupuri de tari, partial convergente, erau cu deosebire interesante: grupul tarilor arabe si grupul tarilor africane, adica in jur de 70 sau 80 de voturi.

Mai trebuie precizat un aspect putin cunoscut: Romania dispune de peste 100 de misiuni diplomatice in lume, cu mult peste numarul ambasadelor micului stat baltic, foarte putin cunoscut pe continentul african sau in lumea araba. Romania pornea asadar cu un avantaj considerabil, provenit si din capitalul de imagine pozitiva de care dispuneam inca (acum cativa ani) in aceste parti ale lumii: Romania a oferit mii de burse in anii 80 studentilor din numeroase tari africane si arabe, iar multi dintre acestia au ajuns azi personalitati importante si influente in tarile lor”, afirma Mihali.

El enumera apoi cei mai importante cauze care au dus la esecul rusinos de la New York.

„Nu e adevarat ca Romania a inceput doar in 2017 pregatirile pentru obtinerea acestui loc in CS. In 2017 a inceput compromiterea sanselor Romaniei de a obtine acest loc. Ratiunea infrangerii umilitoare de azi in fata Estoniei se afla in instrumentalizarea diplomatiei romane in folosul unei retele de interese private, pe fondul combinatiei letale intre inconstienta prim-ministrului si slugarnicia interesata a celor care se afla la conducerea MAE de doi ani incoace.

Cu siguranta, pentru multi din diplomatii romani, esecul de la New York nu este o surpriza. Numirile haotice de ambasadori, politica improvizata de personal, nepotismul si numirile de la partid si din alte structuri in misiunile diplomatice ale unor oameni care nu au avut niciodata vreo tangenta cu diplomatia, toate acestea au contribuit la acest rezultat catastrofal, dar previzibil. Daca adaugam aici si sceneta de proasta calitate a anuntului mutarii ambasadei Romaniei din Israel, anunt care a iritat si lumea araba, dar si partenerii europeni, daca mai punem aici si badarania agresiva cu care puterea de la Bucuresti s-a manifestat in relatia cu partenerii europeni – avem toate ingredientele unui dezastru diplomatic anuntat.

Nu cred ca in acest moment poate sa existe esec diplomatic mai mare pentru tara noastra. Si nu cred ca, dupa tot ce s-a intamplat in ultimele doua saptamani, conducerea MAE mai poate pretinde sa ramana in functie. Dupa ce coruptia si ticalosia au compromis votul romanilor din Diaspora, a venit vremea ca Romania insasi sa fie umilita in plenul ONU de aceiasi iresponsabili corupti. Demisia lor e un act de reparatie si o eliberare a tarii de povara acestei ticalosii care ne apasa ca o mantie neagra si grea. Ramanerea lor in functii este continuarea agoniei unei tari care isi pierde pe zi ce trece reperele si aliatii”, a concluzionat fostul diplomat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: