Fost ambasador: „AUR este o uriasa, o dubla frauda. Nicio iubire fata de ceva sau cineva nu justifica ura sau intoleranta fata de altceva sau de altcineva”

analize

Ciprian Mihali, profesor de filosofie, director pentru Europa de Vest al Agentiei Universitare a Francofoniei, cu sediul in Bruxelles si fost ambasador al Romaniei in Senegal, comenteaza cu aciditate ascensiunea AUR in Parlamentul Romaniei.

„Din punct de vedere strict ideologic, AUR este o uriasa, o dubla frauda. Lumea descopera in fiecare zi noi aberatii din aceasta formatiune radicala, alimentata ideologic de niste discursuri delirante ale unui filosof care si-a pierdut busola. Acelasi mesianism de duzina, improspatat acum de retelele sociale si populat de niste personaje.

Prima frauda provine din aceea ca se foloseste de niste valori inalte in numele carora pretinde ca actioneaza si ca, facand asta, se innobileaza de la ele. Ca si cum nobletea valorilor pe care le striga s-ar transfera automat asupra unor indivizi cu un trecut suspect, cu studii dubioase si cu comportamente la limita legii. De pilda, oricat ar clama iubirea de tara un participant la represiunea din 1989, el ramane un criminal. Iubirea lui de tara nu-l disculpa de crimele comise.

Cealalta frauda majora pe care trebuie sa o denuntam neobosit este urmatoarea: nicio iubire fata de ceva sau cineva nu justifica ura sau intoleranta fata de altceva sau de altcineva. In iubirea de familie nu e inscrisa nicidecum ura fata de homosexuali. In iubirea de tara nu e inscrisa ura fata de minoritatile etnice sau fata de alte tari. In iubirea de Dumnezeu nu e presupusa fatalmente ura fata de alte religii sau fata de atei. Pe scurt: ca sa iubesti, nu trebuie sa si urasti.

Minciuna care se vinde oamenilor vine din aceasta inselatorie: de fapt, ceea ce se vinde oamenilor e ura, de fiecare data ura, care abia pe urma e ambalata in diverse ambalaje stralucitoare si atragatoare. Cu alte cuvinte, nu pentru ca iubim familia, tara, credinta ii uram pe ceilalti, ci exact invers: esti in primul rand capabil de multa ura, fata de oricine ti se pare ca nu e ca tine, dar pentru ca ura e meschina, e josnica si degradanta, tu o impodobesti in culorile rozalii sau galbene ale iubirii fata de cei care sunt ti se pare ca sunt exact ca tine.

Rostul politicii nu este de a-i exclude pe cei care nu sunt ca noi, ci de a construi spatii de convietuire intre cei care sunt diferiti. Esenta politicii nu consta in a-i iubi pe unii si a-i uri pe ceilalti, de a-i uri de moarte sau pana la moarte (a lor sau a noastra, cum spune tristul filosof-ideolog), ci a face in asa fel incat noi toti sa putem trai mai bine impreuna. Oamenii au inventat politica tocmai pentru a nu trebui sa-i omoare pe unii ca sa traiasca altii.

De aceea, atunci cand auziti vorbindu-se in politica de iubire, feriti-va cat puteti: iubirea in politica nu e niciodata inocenta si nici atat de nobila precum pare. Iar din istorie stim ca in numele iubirii s-au comis si se pot comite oricand crime colective abominabile”, a scris Mihali pe Facebook.

Conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania a anuntat, marti, ca „a luat act cu stupoare de declaratiile politice radicale pe care dl Sorin Lavric, proaspat parlamentar, le-a facut, cu privire la cadrul democratic in care se desfasoara viata politica din tara noastra. Respectivele opinii si atitudini reprezinta punctele de vedere personale ale lui Sorin Lavric si nu angajeaza in niciun fel Uniunea Scriitorilor din Romania”.

„Mentionam ca, in urma implicarii sale politice, relatiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din Romania si revista ‘Romania literara’, in mod firesc si necesar, iau sfarsit. Ca uniune de creatori in domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din Romania este o institutie democratica, reunind scriitori din toate etniile care traiesc in tara noastra, ale caror drepturi le apara si le promoveaza. Uniunea nu face politica partizana”, anunta Uniunea Scriitorilor intr-un comunicat de presa

„Respingem orice tentativa de destructurare a cadrului democratic si orice atac la adresa minoritatilor nationale, religioase etc. si condamnam orice forma de discriminare. Prin urmare, ne delimitam, ca breasla, de declaratiile si atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitandu-l sa reflecteze la implicatiile lor nocive pentru democratie si pentru atmosfera din spatiul public”, a mai transmis Uniunea Scriitorilor.

Sorin Lavric, presedinte al Senatului AUR, a scris intr-o carte publicata in 2019 ca nu poate sa admire femeile pentru ca nu considera ca aceastea ar putea fi „deasupra barbatilor”. El are si alte numeroase consideratii jignitoare la adresa femeilor.

„Nu sunt un admirator al sexului frumos. Admiratia cere recunoasterea ab initio a unei relatii de superioritate: admiri pe cineva pe care il banuiesti a fi deasupra ta, pe cand femeia poate fi cel mult dorita, dar in nici un caz admirata”, a scris Lavric in cartea „Decoct de femeie”.

Alte pasaje din aceasta carte, citate de Scena9:

„Nici un barbat nu cauta in femeie desteptaciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie, nu o va gasi in capul femeii, dar in schimb va gasi cufundarea in athanorul labios.”

„Cum n-am de gand sa menajez vanitatile, e firesc sa afirm ca chinul gandirii abstracte e prerogativa cuvenita intelectului masculin”.

„Vopsirea unghiilor de la picioare e unul dintre oficiile cele mai absurde la care se poate preta femeia, un oficiu in care barbatul vede o stupiditate crasa”.

„Sunt trei imprejurari cand privelistea unei femei culmineaza in dezgust: cand isi face toaleta intima, cand isi probeaza hainele in oglinda si cand sta pe masa ginecologica”.

Citeste si: Iata cine este in spatele AUR. Milionarul Bobby Paunescu, fiul securistului George Constantin Paunescu

Sorin Lavric este prezentat pe site-ul AUR drept „scriitor, filosof, publicist, profesor universitar”.

Sorin Lavric s-a nascut pe 27 noiembrie 1967 la Turnu Severin. Este absolvent al Facultatii de Medicina (1993) si al Facultatii de Filosofie (1996), doctor in filosofie in 2005.

Lavric a candidat la alegerile parlamentare pe listele pentru Senat din judetul Neamt si va deveni membru al Parlamentului.

Mai mult despre:

Comentarii: