Fost comandant de jandarmi intr-o tara UE, socat de interventia din Piata Victoriei: „In nicio tara europeana jandarmii nu gazeaza sute de mii de oameni fara acord politic”

politica

Radu Burnete, presedinte al Foreign Investors Council Romania, afirma ca a stat de vorba cu un atasat pentru cooperare politieneasca al unei ambasade occidentale care i-a confrimat ca jandarmii nu ar fi putut sa actioneze atat de brutal in Piata Victoriei, in data de 10 august, daca nu ar fi avut acceptul de la nivel politic.

„In nicio tara europeana jandarmii nu gazeaza sute de mii de oameni fara acord politic. Am intrebat de trei ori. De trei ori mi-a spus ca este exclus ca un comandant al Jandarmeriei sa hotarasca asa ceva de capul lui mai ales ca nu ardea cladirea Guvernului in spate. Din punctul lui de vedere acord politic inseamna minimum al primarului ales si al ministrului de interne. Daca Jandarmeria a dispersat 150.000 de oameni fara acordul unor politicieni trebuia desfiintata ieri”, i-a spus diplomatul lui Burnete.

Diplomatul a fost in trecut comandant de jandarmi in tara sa.

Postarea integrala a lui Radu Burnete:

Fiecare ambasada europeana de la Bucuresti are unul sau mai multi atasati pentru cooperare politieneasca. Vorbim de ofiteri de politie care stiu cu ce se mananca ordinea publica. In alte cuvinte, un corp de zeci de experti a putut raporta acasa, in virtutea opiniei lor profesionale, ce au inteles ei din ziua de 10 august. Asta ca sa fie clar cat de ”dezinformati” sunt partenerii nostri.

Aseara am avut placerea sa stau de vorba, vreo doua ore, cu unul dintre acesti atasati care este ofiter de politie si care fusese pentru 15 ani jandarm si comandant de jandarmi in tara sa. O tara mare, europeana, cu proteste constante. Una dintre tarile acelea despre care se lauda Jandarmeria Romana ca-si bate cetatenii. Nu-i dau numele ca sa nu apuce pe cineva vreun acces de conspiratita. Din discutia mea cu acest domn am retinut urmatoarele:

▬ Este de cativa ani in Romania si a fost uimit de ceea ce s-a intamplat pe 10 august. Mi-a spus ca a participat la nenumarate exercitii cu Jandarmeria Romana si ca din punctul lui de vedere au o abordarea foarte profesionista si democratica a gestiunii multimilor.
▬ In nicio tara europeana jandarmii nu gazeaza sute de mii de oameni fara acord politic. Am intrebat de trei ori. De trei ori mi-a spus ca este exclus ca un comandant al Jandarmeriei sa hotarasca asa ceva de capul lui mai ales ca nu ardea cladirea Guvernului in spate. Din punctul lui de vedere acord politic inseamna minimum al primarului ales si al ministrului de interne. Daca Jandarmeria a dispersat 150.000 de oameni fara acordul unor politicieni trebuia desfiintata ieri.
▬ De ce acord politic? Pentru ca atunci cand dispersezi atat de multi oameni apare inevitabil efectul de ”compresie a multimii” si riscul ca oamenii sa moara calcati in picioare. Gandeste-te, imi spunea, ce se intampla a doua zi daca mureau doi copii datorita actiunilor Jandarmeriei. Niciun jandarm nu isi asuma asa ceva.
▬ Toate filmuletele pe care le-am vazut cu jandarmi europeni alergand dupa oameni sunt scoase din context si e convins ca in aproape toate cazurile era vorba de un numar mic de protestatari. Imi spunea ca in tara sa ar fi aproape inimaginabil ca fortele de ordine sa disperseze cu gaze multimi de sute de mii de oameni.
▬ Mi-a dat cateva exemple din cariera sa de jandarm cand comandatii sai au hotarat sa nu se intervina desi intr-un caz protestatarii atacau o sectie de politie si in alt caz incendiasera cateva zeci de masini. Au spart geamurile, le pui la loc. Au ars masini, plateste asigurarea. Imi spunea ca trebuie sa fii mereu constient ca dispersia unei multimi atat de mari poate degenera cu foarte mare usurinta si nu o faci decat in cazuri limita.
▬ Gradul de toleranta cu ce i se permite unei multimi e tot o decizie politica. Jandarmeria nu actioneaza dupa planuri facute pe loc. Inainte de 10 august Jandarmeria a pus la punct cateva strategii care sa acopere toate posibilitatile si care au fost validate politic.
▬ Nu intelegea ce rost mai avea sa dispersezi o multime la ora 23:00 daca ai asteptat toata ziua. Intr-o ora, doua manifestantii pasnici plecau acasa si ramaneai cu cei turbulenti. Altfel ii abordezi cu o piata pe jumatate goala. Ca in ianuarie 2017.
▬ Din punctul lui de vedere, cateva sute de oameni violenti care arunca cu sticle, pet-uri si pietre in niste jandarmi blindati de armura nu justifica interventia asupra zeci de mii de oameni. Era curios sa auda ce au comunicat fortele de ordine intre ele dupa intamplarea cu cei doi jandarmi prinsi de multime si i se parea destul de suspecta povestea cu pistolul. Da, daca auzi ca sunt pistoale in multime, ca jandarm, te sperii.
▬ Jandarmii sunt puternic influentati de ceea ce li se spune inainte de misiune si in timpul acesteia. Ca jandarm nu ai o vedere de ansamblu si mereu in primele linii vor fi manifestantii mai violenti. Modul in care au actionat sugereaza ca jandarmilor li s-a pictat imaginea unei multimi mult mai violente decat a fost ea in fapt.
▬ Si in tara lui jandarmii indeparteaza de multe ori presa mai ales cand fac arestari. Legea spune ca jandarmii trebuie sa protejeze identitatea celor arestati. Totusi, presa nu isi ia gaze si bastoane.

Concluzia omului este ca buimaceala din 10 august a avut doua cauze mari si late: decizia politica a fost sa fie dispersata multimea si in structura de comanda a Jandarmeriei s-au luat cateva decizii tactice stupide. Imi spunea ca doar din filmari nu poti evalua daca aceste decizii tactice au fost gresite intentionat pentru a provoca multimea. In opinia lui Jandarmeria Romana nu a actionat la nivelul ei adevarat de pregatire si profesionalism. Imi imaginez ca ce mi-a spus mie a raportat si inapoi la capitala. Curat dezinformare. Noroc cu scrisoarea doamnei prim-ministru ca au aflat si liderii europeni ce s-a intamplat.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: