Fost consilier prezidential: „Institutiile cad ca popicele, Klaus Iohannis trebuie sa intervina”

analize

Iulian Fota, fost consilier prezidential si fost sef al Colegiului National de Informatii, solicita presedintelui Klaus Iohannis si partidelor de Opozitie sa intervina pentru salvarea institutiilor statului, puternic decredibilizate in urma tragediei de la Caracal.

„Dupa parerea mea, situatia se agraveaza de la o zi la alta si incep sa se suprapuna doua crize: una institutionala si una politica. Pentru ca cea institutionala nu poate fi gestionata si valul de incompetenta, de complicitate, de prostie creste in forta, riscand sa spulbere tot, aceasta criza risca sa devina si una politica.

Initial am crezut ca e doar o criza sectoriala, a Ministerului de Interne. Ma si intrebam cum am ajuns in situatia ca MAI sa se prabuseasca in halul asta. Dar vazand ce s-a mai intamplat, incep sa observ ca institutiile incep sa cada ca popicele.

Ministerul de Interne este o institutie ‘sub apa’, dupa parerea mea, in momentul asta, si nu ne putem permite sa mai avem si alte institutii care pierd batalia pentru credibilitate, cum a pierdut-o MAI. Iar tsunami-ul asta de furie, pe care il vedem si care e alimentat de tot ceea ce se intampla, mai devreme sau mai tarziu o sa bata in portile Guvernului.

Sunt doua greseli mari facute de Guvern, pe care vreau sa le semnalez. Guvernul s-a ocupat de salvarea serviciului 112, neintelegand ca MAI, ca institutie mult mai mare si mai importanta, este sub amenintare.

In al doilea rand, zilele trecute am auzit o chestiune si mai interesanta: De la nivelul cel mai inalt al Guvernului s-a spus ‘Vrem sa rezolvam criza cat mai repede’. Dar aceasta nu e o criza care se rezolva repede, pentru ca este mult prea complicata, cu multe fatete! Iar daca repede inseamna ‘vopsit gardul’, adica doi Acari Paun dati afara, Guvernul se insala, pentru ca lumea nu o sa cumpere asa ceva.

Daca incep sa ne cada institutiile ca popicele, omul de rand isi va pierde complet increderea in stat si de abia atunci putem discuta despre falimentul statului”, a declarat Fota pentru ziare.com.

El le cere partidelor de Opozitie si presedintelui Iohannis sa intervina.

„E momentul in care trebuie stranse randurile. Daca tot nu vor sa guverneze in locul lor, poate ca partidele de opozitie ar trebui sa intinda o mana guvernului sa depaseasca criza asta.

(…) In manual scrie ca daca o institutie importanta are o criza majora in interior, trebuie sa vii de deasupra ei, de la nivelul superior, ca sa gestionezi criza. Intreb si eu: Care e nivelul superior MAI? Guvernul. Din ce am vazut pana acum, cei de acolo nici nu inteleg, nici nu sunt in stare.

Care e nivelul urmator? Ar trebui sa fie CSAT. Dar CSAT nu are instrumente, nu are prerogative, sa gestioneze o criza atat de grava cum e cea a unui minister din sistemul de securitate nationala. Si de aici intram intr-o zona a necunoscutului, pentru ca ne lovim si de limite constitutionale, si de limite legislative”, a mai spus Fota.

El a subliniat ca MAI a ramas nereformat.

„Daca avem astazi institutii mai occidentalizate, cum sunt MApN si serviciile, se intampla pentru ca NATO a cerut lucrul asta si ne-a ajutat. Putem compara: de la MApN sunt sute, daca nu mii de ofiteri plecati la cursuri prin Statele Unite si prin alte parti. Uitati-va si la Ministerul de Interne cati oameni au plecat la cursuri in anii aceia? Cred ca proportia e de 10 la 1, intre cele doua ministere.

Iar linia de comanda are in egala masura responsabilitatea ca si politicul, pentru ca politicul poate sa vina sa zica: ‘Hai sa facem o porcarie impreuna!’ Dar ce, tu nu poti sa spui nu? Calitatea liniei de comanda in MAI intotdeauna a fost problematica”, arata Fota.

Mai mult despre: ,

Comentarii: