Fost consilier prezidential: „Intr-o tara civilizata, dupa OUG de ieri, Viorica si Valcov ajungeau cu catuse in arest”

analize

Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, afirma  ca premierul Dancila si consilierul ei economic, Darius Valcov, ar fi trebuit sa fie arestati dupa ce au adoptat ordonanta privind impunerea de noi taxe si impozite.

„Intr-o tara civilizata, dupa Ordonanta de ieri, Viorica era chemata la audieri la Parchet si iesea cu haina pe maini spre arest. La fel si Valcov. Pentru Teodorovici si Andronescu se cerea Parlamentului urmarirea penala. Batranul Tiriac si Ion Nicolae ar fi primit control judiciar si ar fi fost pusi sub urmarire penala

Dar asa va arata Romania de azi incolo. Spagile vor fi anuntate de infractori si tolomaci de la pupitrul Guvernului. Ele vor fi prezentate ca un beneficiu al romanilor. Tiriac va iesi la emisiuni sa-si exprime preferinta pentru hoti in detrimentul prostilor. Lumea va aplauda sau va injura printre dinti. Procurorii isi vor lua salariile mari si vor astepta pensiile si mai mari. La fel si judecatorii de drepturi si libertati”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Guvernul a adoptat, vineri seara, „taxa pe lacomie”, care presupune taxarea bancilor cu o marja fixa din activele financiare, daca dobanda ROBOR depaseste 2%. Proiectul initial prezentat de guvernul PSD prevedea ca taxarea sa porneasca de la nivelul ROBOR de 1,5%.

„Introducem un mecanism de protejare a populatiei care vrea sa ia credite bancare. La un ROBOR mai mare de 2% va fi taxata orice depasire a acestui nivel. In Romania este cea mai mare diferenta intre dobanda la credite si dobanda la depozite”, a declarat vineri ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, in cadrul unei conferinte comune cu Darius Valcov.

Ordonanta prevede o taxare de 0,1% din activele financiare daca se depaseste cu 0,5 puncte procentuale pragul de 2% al Robor, 0,2% din activele financiare daca se depaseste nivelul de referinta cu 1,01-1,5 puncte procentuale, 0,4% din activele financiare daca se depaseste pragul cu 1,51-2 puncte procentuale si la o depasire de peste 2 puncte procentuale a pragului, taxa pe activele financiare va fi de 0,5%, a mai spus Teodorovici.

Propunerea initiala era ca taxa pe active sa fie de 0%, daca nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active daca Robor este intre 1,51% si 1,7%, de 0,4% daca Robor este intre 1,71% si 2,5%, de 0,6% daca Robor este intre 2,51% si 3,0% si de 0,9% daca Robor este intre 3,01% si 3,5%.

De asemenea, Guvernul a introdus plafonarea pretului la gaze si energie la 68 de lei MW/h, iar pentru suplinirea banilor la bugetul de stat se va face prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

„Guvernul Romaniei a decis plafonarea pretului la gaze si energie pentru toti consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali va fi un mix de aplicare a acestui plafon. Bugetul de stat va fi vaduvit de 1,5-2 mld. lei, acesti bani nu se vor mai incasa din dividendele companiilor din energie. Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri a companiilor din energie. Se propusese initial un procent de 3%”, a spus Darius Valcov in cadrul conferintei de presa.

Totdata, Guvernul a hotarat sa introduca o taxa de 3% pe cifra de afaceri pentru companiile din domeniul telecom.

”Totodata pentru cei care activeaza in acest sector s-a stabilit o taxa care se va plati catre ANCOM – de 3%. Aceasta taxa vine si ca urmare a unui comportament analizat si care a fost considerat incorect de catre Guvernul Romaniei al celor care ar fi trebuit sa plateasca taxe pe profit din acest domeniu. Si avem si cateva exemple: cei doi mari jucatori de pe aceasta piata (Orange si Vodafone – n. red.) au platit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie respectiv 9 la mie daca raportam la cifra de afaceri. Un al treilea (RCS&RDS / Digi – n. red.), care nu as vrea sa-i dau numele, dar are si o televiziune in cadrul sau, a platit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adica in traducere libera 0,00005 la suta. Mai exact 1.577 de lei la o cifra de afaceri de 3,3 miliarde de lei”, a atacat Valcov.

Comentarii: