analize

Fost consilier prezidential: „Singurul beneficiar al scandalului provocat de Simion este Rusia”

Analistul politic Cristian Hrituc, fost consilier prezidential, afirma ca actiunile zgomotoase si provocatoare ale lui George Simion de la granita cu Republica Moldova au un singur beneficiar: Rusia.

„Pe orice analiza simpla sau mai complexa exista un sigur jucator avantajat. Acesta se numeste Rusia. Nu e avantajat nici curentul unionist. Nu este avantajata nici populatia aflata mai la centru, care nu vrea neaparat nici cu rusii, nici cu Romania, nici cu vestul. Toate actiunile aceste, in momentul in care cetateanul moldovean observa actiuni de instigare, de nerespectare a ordinii, nu vor aduce niciun serviciu cauzei unioniste. Cauza unionista nu se va castiga in Republica Moldova cu violente, cu actiuni de revolta. Cauza romaneasca acolo se face prin cultura, prin actele de ajutor in momente grele si prin pastrarea identitatii nationale a romanilor de acolo, care isi continua crezul lor.

(…) El stia ca are interdictie pana in 2023. Avea toate datele jocului. Stia tabloul. Ce a facut? Impreuna cu doi copii minori pe care i-a luat in masina si cu alti membri AUR, s-a imbarcat in masina incercand sa exploateze mediatic acest scandal. De altfel, cred ca si-a devoalat jocul si dintr-o greseala de marketing. Astazi a anuntat ca pe 27 martie vrea sa anunte lansarea AUR si in Republica Moldova. Este un joc cinic care vine sa exploateze o stare sociala din Republica Moldova in folos propriu dar si pentru cresterea partidului sau. Nu vreau sa ma exprim, dar este extrem de ciudat pentru ca daca ne uitam la beneficiari, altii mai spre est sunt cei care se pot bucura de toate aceste acte facute de George Simion”, a explicat Hrituc intr-un interviu pentru RFI.

Analistul a dat detalii si despre motivele pentru care Simion a primit interdictie de a intra in Republica Moldova.

„George Simion a avut mai multe actiuni in Republica Moldova. Daca la inceput actiunile lui erau pasnice, vizau in special cultivarea curentului unionist, in timp George Simion s-a radicalizat si a inceput sa faca actiuni chiar la limita legii sau uneori chiar incalcand legea. A incercat sa faca manifestatii de protest, sa ocupe piata centrala, sa isi puna fanii sa blocheze piata cu corturi amplasate si sa ramane peste noapte acolo, lucruri care contravin flagrant oricarei norme de stat de drept. Orice actiune trebuie sa se produca in parametrii legali.

Dupa mai multe actiuni de acest gen, autoritatile moldovene si-au dat seama ca este un pericol la partea de legislatie si ordine publica. Cred ca putem ridica si ipoteza daca nu cumva serviciile secrete moldovenesti nu au aflat ceva mai mult. Atunci s-a luat decizia ca el sa fie declarat persona non grata si sa fie declarat indezirabil. I s-a pus o interdictie pe cinci ani. El mai poate intra in Moldova din 2023 . Actiunile lui au dus la acest moment. As vrea ca publicul sa observe ca toate actiunile lui nu se faceau intr-un moment de calm in Republica Moldova. El incerca sa exploateze tot timpul momente tensionate, momente care in Republica Moldova constituiau crize puternice cu impact social. Actiunile lui vizau intru totul destabilizarea statului moldovean”, a subliniat Hrituc.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Amenintarea cu bomba de la bordul unui avion care zbura spre Egipt si a aterizat de urgenta la Timisoara s-a dovedit a fi falsa

Alarma cu bomba de la bordul unui avion care transporta pasageri de la Wroclaw (Polonia)…

1 minut ago

Directorul CIA avertizeaza: „Daca nu primeste ajutor militar, Ucraina ar putea pierde total razboiul in fata Rusiei pana la sfarsitul acestui an”

Directorul CIA, William Burns, a transmis un mesaj de avertizare legislatorilor din Washington DC, subliniind…

46 de minute ago

Surse politice: Cozmin Gusa ar putea candida ca independent la alegerile prezidentiale din toamna din partea „polului suveranist”

Conform unor surse politice, Cozmin Gusa va fi propus pentru o candidatura independenta la alegerile…

O oră ago