„Am fost impuscat cu gloante de cauciuc in stomac si in picioare”. Jandarmii au folosit, in premiera, o noua arma de represiune

news

Jandarmii nu au folosit doar gaze lacrimogene, tunuri cu apa si grenade dar si goante de cauciuc. Un tanar impuscat a venit luni la Parchetul Militar pentru a depune o plangere penala. 

“Am fost in fata, am stat jos. Nu scandam. La aproximativ o jumatate de ora, au intrat jandarmii in noi. Stiu doar ca am fost impuscat si nu am mai fost constient. Am fost impuscat cu gloante de cauciuc in stomac si in picioare. Nu ne-au avertizat. Au intrat direct si ne-au calcat in picioare. Toata lumea statea jos. Erau oameni in varsta si copii (…) Imediat m-au luat la Urgenta, dupa ce am fost pansat la salvare, am fost dus la Elias. Am scos un certificat medico-legal (…) Noi nu am facut nimic. Nu mi se pare normal. Noi nu am facut nimic gresit. Cred ca ei aveau in cap de doua saptamani sa faca asta. Nu inteleg de ce (…) Am muncit doi ani de zile in strainatate. Am venit sa stau cu familia. Am crezut ca o sa se schimbe totul, dar vad ca nu se poate”, a declarat Cristian, citat de Agerpres.

Printre cei care au veni la Parchetul Militar s-a aflat si un barbat ranit la un picior, dupa explozia unei grenade defensive lansata dinspre jandarmi.

“Nu credeam ca se intampla asa ceva in Romania. Sunt plecat din tara de 18 ani. Acum nu ma pot intoarce la Londra, pentru ca sunt sofer si nu mai pot conduce. Eu nu renunt. De acum, o sa ne informam si noi mai mult si o sa incercam sa informam pe toata lumea ca sa stie”, a spus barbatul, care spune ca a venit din Londra pentru a protesta.

Tot luni, la Parchetul Militar Bucuresti a venit si un barbat bandajat la cap, in urma unei lovituri pe care ar fi primit-o de la un jandarm.

“Atunci cand jandarmii au spart barajul, au pus gardul pe mine, mi-au dat cu spray-ul in ochi si un scut in cap. Eu ma aflam in partea stanga, cum te uiti spre sediul Guvernului, unde era o zona linistita, fara violente. Langa mine erau adolescenti, niste doamne mai in varsta, doua persoane din Franta si cam atat. Nu am vazut persoane violente. Eu nu am auzit niciun avertisment, pentru ca as fi plecat. Nu m-am dus acolo sa iau scuturi in cap. ‘Pentru ca asa merit’ – asa mi-au spus. Cel care m-a lovit imi amintesc ca era o matahala de doi metri. A venit din spate, mi-a dat cu spray in ochi, eu m-am aplecat si el mi-a aplicat in moalele capului cu scutul”, a relatat barbatul.

Procurorii militari s-au sesizat din oficiu si au deschis un dosar penal cu privire la modul de interventie al jandarmilor si incidentele petrecute la manifestatia de vineri seara din Piata Victoriei.

Prim-procurorul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, Ionel Corbu, a declarat luni ca pana in prezent au fost depuse in jur de 30 de plangeri de catre persoane care au avut de suferit in urma interventiei jandarmilor.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii: