Fost jandarm demonteaza inscenarile din 10 august: „Au fost trei misiuni acolo, totul a fost organizat. Aveau misiunea sa provoace” – Video

news

Un fost jandarm a explicat, intr-un interviu acordat lui Malin Bot, ca a recunoscut in modul de actiune al jandarmilor in timpul represiunii din 10 august procedura pe care si el a fost invatat sa o urmeze. El a confirmat ca printre protestatarii pasnici au fost inflitrati jandarmi in civil care aveau misiunea sa provoace violente.

Barbatul, care acum locuieste in Franta, a lucrat in Jandarmerie incepand cu anul 1992 pana in dupa evenimentele violente de la Costesti, din 1999. El a participat atunci la batalia cu minerii condusi de Miron Cozma. Aflat la Paris, el a venit la o intalnire cu protestatari #Rezist din Romania si din Franta, unde a povestit ca a recunoscut in miscarile jandarmilor din Piata Victoriei procedura pe care si el a fost instruit sa o urmeze.

„A fost ca la antrenament. Tot, tot, a fost ca la antrenament. Am foarte atent la ce s-a intamplat, eu am trait pe propria piele, a fost ca la antrenament. Inclusiv civilii care erau intre protestatari… Erau jandarmi care aveau misiunea sa provoace. Pe vremea mea, din 4o care erau intr-un pluton, toti care aveau haine civile erau bagati intre civili. Aveau trei misiuni: una era sa supravegheze ce spun civilii, a poua misiune era sa-i supravegheze pe colegii lor din exterior. Daca trebuia sa provoace, provocau, ceea ce am vazut foarte clar. Daca trebuia sa ajute… Erau doi oameni, s-a vazut clar, doi jandarmi care au fost prinsi. Pe vremea mea era la fel, trebuia sa stea cate doi, daca un jadarm era prins trebuia sa te lasi si tu prins.

Tot, tot, tot o fost organizat. Eu care am fost in sistem, stiu”, a declarat fostul jandarm.

Vezi video de la minutul 02.15:

Miercuri, Jandarmeria Romana a anuntat ca a sesizat DIICOT pentru infractiuni impotriva ordinii constitutionale, in legatura cu protestele care au avut loc pe 10 august in Piata Victoriei, anunta Stirile Pro TV.

Sesizarea se refera la art. 397, articolul 2 din noul Cod Penal, care vizeaza actiuni impotriva ordinii constitutionale: ”(2) Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.”

Marti, PSD a cerut printr-un comunicat de presa, institutiilor statului, sa investigheze ”de urgenta” informatiile cu privire la finantarea externa a protestelor de strada.

Tot marti, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anuntat in Parlament ca a depus la DIICOT “o actiune” prin care expune evenimentele petrecute la protestul din seara de 10 august si a cerut Parchetului sa faca toate verificarile necesare in legatura cu acele evenimente.

Carmen Dan a spus ca nu are informatii ca protestul ar fi fost finantat din strainatate, insa a vazut filmele prezentate in mass-media.

“Am putut vedea cu totii si am urmarit si eu aseara niste filmulete. Cred ca sunt aspecte care reies si din acele inregistrari si cred eu ca institutiile statului se pot apleca si pentru a verifica si aceste situatii. In plus, am depus la DIICOT o actiune prin care expunem toata inlantuirea de evenimente si fapte, particularitatile acestei actiuni de protest si am adresat Parchetului solicitarea sa faca toate verificarile necesare, noi fiind la dispozitia organelor judiciare cu orice alte probe sau inscrisuri pe care le considera necesare”, a declarat ministrul dupa ce a participat la dezbaterea motiunii simple depusa impotriva sa de liberali.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: