Fost ministru al Justitiei in China, judecat pentru o spaga de 17,3 milioane de dolari. El si-a recunoscut faptele

externe

Un fost ministru chinez al justitiei, care adoptase o linie dura in ceea ce priveste aplicarea legii, a recunoscut ca a acceptat mita in valoare totala de peste 117 milioane de yuani (17,3 milioane de dolari), a declarat joi un judecator chinez, citat de Reuters.

Procesul lui Fu Zhenghua, in varsta de 67 de ani, a inceput joi la Tribunalul Popular Intermediar din Changchun, in provincia Jilin din nord-estul tarii, la mai mult de trei luni dupa ce fostul oficial a fost arestat sub suspiciunea de acceptare de mita si de „manipulare a legii in interes personal”.

Fu a recunoscut ceea ce a facut si si-a exprimat remuscarile, a precizat tribunalul intr-o declaratie.

Arestarea si procesul lui Fu, candva o stea in ascensiune in domeniul aplicarii legii, au urmat unei anchete lansate anul trecut de catre cel mai important organism de supraveghere anti-coruptie din China, Comisia Centrala pentru Inspectia Disciplinara. Fu a fost dat afara din Partidul Comunist Chinez si din functiile publice pentru incalcarea disciplinei si a regulilor de partid, a relatat agentia de stiri Xinhua in luna martie.

In timpul procesului, Fu a mai fost acuzat de procurorii de stat ca si-a folosit autoritatea intre 2014 si 2015, in calitate de director al Biroului de securitate publica din Beijing de la acea vreme, pentru a ascunde indicii despre presupuse infractiuni comise de fratele sau, a declarat instanta, desi nu au fost oferite alte detalii.

„Partea de luare de mita din proces a fost deschisa publicului; partea din proces privind favoritismul si incalcarea legii a fost inchisa in conformitate cu legea, deoarece implica secrete de stat”, a declarat instanta.

La finalul procesului, instanta a anuntat o pauza si pronuntarea sentintei la o data ulterioara.

Nu a fost posibila contactarea lui Fu sau a unui avocat care il reprezinta de la arestarea sa.

Presedintele Xi Jinping a inceput in 2020 o campanie de epurare a aparatului de securitate interna al Chinei, incercand sa se asigure ca politia, procurorii si judecatorii sunt „absolut loiali, absolut puri si absolut de incredere”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: