„A fost o mobilitate fantastica a lor”. Coordonatorul actiunilor salbatice ale jandarmilor detaliaza cauzele interventiei

news

Coordonatorul operatiunii din 10 august din Piata Victoriei, maiorul Laurentiu Cazan a declarat joi, la TVR, ca manifestatia a fost intens mediatizata si ca a fost precedata nu doar de mesaje de mobilizare ci de mesaje care duceau la cresterea gradului de tensiune, „care indemnau la violenta” si a spus ca un alt specific al evenimentelor din piata fost acela ca spre deosebire de alte dati, manifestantii pasnici nu i-au mai izolat pe cei violenti. Totodata, el a afirmat ca grupurile violente pareau organizate si ca nu are ce isi reprosa din punct de vedere tactic si organizatoric.

„Evenimentul a fost creat in spatiul virtual inca de la jumatatea lunii iunie si a fost intens promovat. Nu a mai fost o mediatizare atat de importanta pentru particioare, cat o mobilizare pentru cresterea gradului de tensiune, mesaje care indemnau la violelnta”, a declarat Cazan.

El a subliniat ca inca de dimineata au fost persoane care se mobilizau pentru a participa la eveniment, ca la ora 16:00, cand au aparut primele violente, Jandarmeria nu avea forte foarte multe in Piata Victoriei.

„Lumea a inceput sa vina masiv incepand cu 16 – 16:30. In jurul orei 17:00 Numarul protestatarilor a crescut sensibil. (…) Masurile au fost luate progresiv. (…) Fata de alte adunari publice, a fost o presiune fantastica inca de la primele momente”, a precizat coordonatorul interventiei jandarmilor din PiataVictoriei, referindu-se la existenta grupului de oameni care voiau sa intre in sediul Guvernului.

Ca o particularitate a evenimentelor, el a remarcat ca numarul celor violenti era de otdinul sutelor, cei pasnici nu s-au disociat de ei.

„Particularitatea evenimentelor a fost ca desi am avut un numar mai mare, de ordinul sutelor de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei”, a remarcat Cazan.

El a precizat ca persoanele violente nu se aflau in primul rand de protestatari, fata in fata cu jandarmii, ci in esaloanele 2 si 3 si ca cei agresivi nu au venit in grup in piata, ci s-au reunit in multime.

„Pana la ora 23:00 lucrurile s-au derulat intr-o anumita maniera. Violentele au fost progresive, in mod constant au existat violente impotriva fortelor de jandarmerie. (…) Ulterior, in esaloanele 2 si 3, mai in adancime am avut persoane violente. Nu au venit in grup, nu au venit organizat. Au venit aproape individual, si-au dat intalnire inpiata si de acolo actioneaza. Ei nu erau in fata, mergeau spre jumatatea piete, se asigurau ca au in fata 2-3 randuri de persoane pasnice. Mi s-a parut un mod de actiune organizat. A fost o mobilitate fantastica a lor, m-au surprins ca actionau pe anumite zone. Nu am avut un spirit al multimii sa se delimiteze de astfel de actiuni”, a relatat Laurentiu Cazan, care a precizat ca jandarmii erau obligati sa respinga acest atac, moment in cre actionau cu gazele lacrimogene.

El a tinut sa precizeze ca jandarmii nu au plecat de la ideea unei interventii in forta si ca „momentul declansator a fost cel in care au avut loc violente”.

„Mi s-a parut ca au pareau a fi organizate”, a afirmat el, adaugand ca ancheta in acest caz va aduce lamuriri in legatura cu desfasurarea evenimentelor.

Coordonatorul operatiunii jandarmilor de la protestele din 10 august, din Piata Victoriei, maiorul Laurentiu Cazan, a declarat joi, la TVR, intrebat daca, avand in vedere modul in care acestea s-au desfasurat si consecintele, ia in calcul demisia, a raspuns ca nu a luat o decizie in acest sens si ca ia in calcul toate variantele.

Intrebat daca, avand in vedere ceea ce s-a intamplat in Piata Victoriei, ia in calcul demisia, el a spus: „Nu am luat o decizie. (…) Iau in calcul toate variantele”.

El a tinut sa precizeze ca in timpul inteventiei nu a simtit presuni din parte superiorilor sai.

De asemenea, a precizat ca nu are ce sa-si reproseze din punct de vedere tactic si organizatoric, insa a cerut scuze in doua randuri manifestantilor pasnici care au suferit „in mod gratuit” ca urmare a intevrentiei in forta a jandarmilor.

Comentarii: