Fost procuror DNA, dezvaluiri grave. Cum a fost santajat de Florian Coldea in prezenta lui Daniel Morar, actual judecator CCR

news

Fostul procuror DNA Vasile Doana a acuzat, intr-un interviu pentru Presshub, ca fostul numarul 2 in SRI, Florian Coldea, a incercat sa il santajeze chiar in biroul sefului DNA din acea vreme, Daniel Morar. Morar este acum judecator la Curtea Constitutionala.

„In aceea perioada dosarele au venit unele dupa altele. Unele imi erau repartizate, veneau denuntatori chiar si din sistemul dumnealor. A urmat si dosarul cu casele din SRI in care toata fosta conducere a fost trimisa in judecata, generalul Marin Ionel, Dumitru Zamfir – zis ‘Fonoteca de aur’, seful T-ului din SRI timp de 30 de ani si altii.

In acest context, cand aveam multe verificari inclusiv pe coruptie fata de generalul Soare care era activ, pana sa-l pun pe acesta sub urmarire penala, am fost chemat la procurorul sef al DNA in birou, in timpul serviciului, si acolo era domnul Daniel Morar care mi l-a prezentat pe domnul Coldea si inca un domn, coleg de-al dumnealui, cu grad de general, care au vrut sa discute in prezenta domnului Morar, anumite lucruri cu mine.

Am ramas surprins in mod total neplacut de faptul ca domnul Coldea si colegul dumnealui incercau, de fapt, sa ma santajeze. In sensul ca aveau o serie de inregistrari ale unor convorbiri purtate de mine cu denuntatori din Marea Britanie, care formulasera un autodenunt fata de millitari din Serviciul Roman de Informatii, cu care eu am discutat telefonic de mai multe ori. Acele convorbiri au fost inregistrate si mi le-au invocat domnii la acea discutie, incercand sa ma acuze ca am luat legatura, ca am oameni in Londra, pe care-i determin sa faca denunturi mincinoase, ca sa-mi fac eu dosare neadevarate impotriva bietilor ofiteri SRI care sunt nepatati, ca lacrima”, a declarat fostul procuror militar din cadrul DNA pentru PressHub.

Procurorul Doana nu s-a lasat intimidat si l-a avertizat pe Florian Coldea ca este pasibil de infractiunea de santaj.

„Noroc ca toate aceste proceduri, cu dosarul, cu denuntul de la Londra erau foarte bine cunoscute atat de seful meu de sectie, cat si de domnul Daniel Morar. Si atunci l-am chemat pe seful de Sectie si i-am spus, da tu raspunsul, ca sa nu zica cineva ca daca-l dau eu… poate nu sunt credibil. Evident ca i-a informat si pe domnii (de la SRI) si pe domnul Morar, ca era o actiune oficiala, totul inregistrat, pe procedura, si ca asteptam sa vina domnii din Londra sa scrie, in calitate de martori denuntatori, declaratia.

Pana sa capete aceste explicatii, dumnealor mi-au sugerat ca n-am caderea morala, avand in vedere ce fapta grava am facut cu cei de la Londra, ca nu am caderea morala sa-l cercetez pe domnul Soare, care este un cadru de nadejde al SRI-ului si voiau sa sugereze ca asa cum incercam eu sa obtin acel denunt, cam tot asa, in mod neadevarat, l-as cerceta pentru niste fapte pretins imaginare pe bietul general Soare si ca ar fi mai bine sa ma retrag din aceasta ancheta, ca altfel s-ar putea sa am probleme cu discutiile de la Londra. Pentru mine a fost de ras, desi era de plans. Sau invers. La sfarsitul acestor discutii, m-am retras insa, le-am spus ca mie mi se pare ca se duc spre o zona infractionala a santajului, sa aiba grija, si ca santajul conform legii si competentei la acel moment era strict in competenta DNA-ului, adica a Sectiei militare. Si am zis, ati venit sa ma santajati pe mine, care sunt de fapt procuror militar aici, si care pot sa va anchetez, sau cum? Sa va fac dosar? Sau cum? Si am plecat”, a mai dezvaluit fostul procuror.

Fostul anchetator a mai aratat ca ulterior acestei intalniri, conducerea DNA a ajuns la concluzia ca vizita lui Coldea nu a fost oportuna si ca acest lucru l-a determinat sa termine ancheta cat mai rapid.

„Evident, ne-am reintalnit cu seful de Sectie si cu domnul Morar, am analizat, am constatat ca a fost o actiune neconforma a dumnealor, si ca doreau sa ma scoata pe mine din acea ancheta ca sa-l salveze pe generalul Soare. Am uzat de toate fortele disponibile, am muncit mai mult, cu mai multi colegi ofiteri, sa termin ancheta mai repede si intr-o saptamana generalul Soare a fost retinut si dus la arestare la Inalta Curte”, a mai declarat Doana.

In 2013, generalul (r) Ovidiu Soare, fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica SRI, a fost condamnat definitiv de catre ICCJ la trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru coruptie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: