Fost secretar de stat, despre Guvernul Romaniei: „M-am speriat de amestecul de pupincurism si birfa permanenta. De milogeala, prostie si rautate”

analize

Valeriu Nicolae, fost secretar de stat in Guvernul Ciolos, descrie intr-un articol publicat in Dilema Veche care este atmosfera in Guvernul Romaniei. Imaginea este sinistra.

„M-am speriat de amestecul de pupincurism si birfa permanenta. De milogeala, prostie si rautate”, scrie Nicolae despre functionarii de rang inalt. El relateaza apoi experientele avute cu fostul ministru de Interne, Petre Toba, cu fostul sef al STS si cu alti demnitari pe care nu i-a nominalizat.

„Am momente cind obosesc cumplit si cind ma simt inutil. Cel mai rau a fost cind eram in guvern. A fost greu de acceptat ca eram luat de prost. Ca am fost fortat sa lucrez cu oameni cu care in mod normal nu as fi lucrat niciodata. Ca interesul functionarilor din jurul meu era sa ma ingroape in hirtii pentru a nu putea face nimic care sa schimbe starea existenta. M-am speriat de amestecul de pupincurism si birfa permanenta. De milogeala, prostie si rautate.

Apoi am inceput sa imi dau seama ca, practic, nu am fost niciodata atit de putin de eficient si ca sansele sa reusesc ceva cit de cit remarcabil erau inexistente. Am priceput cu dezgust ca o parte dintre cei care venisera „sa salveze tara“ aveau aceleasi motivatii ca majoritatea clasei politice pe care o dispretuiesc.

Am incercat sa fac tot posibilul ca sa fortam statul sa intervina mult mai repede si mult mai bine in cazurile de violenta domestica. M-am intilnit cu ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, pentru a incerca sa rezolv asta. A inceput spunindu-mi ca, in fapt, si femeile bat barbatii si ca nu intelege de ce ne chinuim asa de mult cu asta.

Ne-am intilnit si cu sefii din minister (MAI) si de la Politia Romina – oameni care au fost sefi inainte sa venim noi si sint inca sefi. Au gasit o multime de explicatii absolut stupide pentru a justifica de ce nu se putea face nimic. Am scris despre scirba profunda pe care o aveam si am fost amenintat de un general de o prostie monumentala. Mi-a facut plingere la Dacian. A fost dat afara pentru ca s-a putut – ocupa o functie de secretar de stat. S-a angajat pe mult mai multi bani la unul dintre servicii.

Am reusit sa o dam afara, cu chiu, cu vai, si pe sefa de la agentia care „se ocupa“ de problema. O doamna care mi-a spus sec ca socrul ei este cel mai bun avocat din Bucuresti, nasul de la prima casatorie este Ponta si cel de la a doua casatorie e omul presedintelui, domnul Mihalache. Domnul Misu Negritoiu a angajat-o imediat pe o pozitie platita incredibil de bine pentru care nu o recomanda absolut nimic.

Citeste si: „Am reusit cu mare chin si dupa ce am primit multe amenintari sa o schimb”. Aceasta blonda din PSD are un „spate” foarte puternic. Desi a fost data afara de Ciolos, acum este iar pe cai mari

Apoi m-am intilnit cu generalul Opris, seful de la STS. Rar mi-a fost dat sa intilnesc pe cineva mai plin de el, in ciuda faptului ca profesional era cel mult mediocru. Vorbea de parca ministerele erau mosia domniei-sale, unde ne lasa si pe noi sa ne jucam sub supraveghere. Reforma statului roman e absolut necesara, dar si foarte dureroasa, caci cel mai probabil mai mult de o treime din functionarii publici sint fie inutili, fie toxici. Aici ne-au adus pupincurismul, nepotismul, coruptia si generatii dupa generatii de politicieni populisti si lipsiti de coloana vertebrala.

Ma irita si acum cind oamenii cred ca as vrea sa am o pozitie publica, „o sinecura“. M-am simtit atit de vinovat ca nu am putut face ce mi am dorit in timpul perioadei foarte scurte (noua luni) cit am lucrat la guvern, incit am donat toti banii pe care i am facut. Asta, desi venisem de la un salariu de mai mult de cinci ori mai mare”, a relatat Nicolae in Dilema Veche.

Mai mult despre:

Comentarii: