Fost sef la Operatiuni Speciale detaliaza cum a fost capturat Sebastian Ghita: „A fost punct ochit, punct lovit”

news

Dan Antonescu, fost director adjunct al Directiei Operatiuni Speciale (DOS) din cadrul IGPR, a dat detalii, intr-un interviu pentru Jurnalul national, despre operatiunea de capturare a lui Sebastian Ghita.

Dupa inceperea urmaririi internationale, politistii romani nu au dreptul sa aresteze o persoana pe teriroriul altei tari. Procedura spune ca politistii pot urmari persoana, in colaborare cu politiile din alte tari, iar retinerea persoanei respective poate fi facuta exclusiv de catre politistii din tara in care este prins fugarul.

Tot din practica politieneasca, trebuie explicat faptul ca desi exista colaborarea intre politistii romani si cei din alte tari, unde sunt cautati fugarii, operatiunile de cautare nu se fac de catre Politia Romana, tocmai pentru ca politistii din celelalte tari nu au toate informatiile in legatura cu fugarii urmariti international.

“Omul acesta a fost prins pe baza informatiilor date de Politia Romana. In momentul in care a fost legitimat, el a prezentat documente false. Sunt o multime de oameni in Belgrad, care nu sunt legitimati. Politistii romani nu au competenta sa faca o legitimare acolo, politistii sarbi au putut face aceasta legitimare fireasca, dar informatia o aveau de la politistii romani, care-l localizasera pe Sebastian Ghita.

Constatarea actelor false a fost un motiv in plus pentru politistii sarbi sa-l poata retine pe fugar, dar chiar si fara aceste documente false, ar fi putut aplica mandatele de arestare emise pe numele lui Sebastian Ghita. In momentul in care Politia Romana transmite politistilor din alte tari informatii despre locul in care se afla persoana urmarita, atunci politistii din acele tari pot actiona”, explica Dan Antonescu, fost director adjunct al DOS, directia din cadrul IGPR care a lucrat la prinderea lui Sebastian Ghita, alaturi de Directia Investigatii Criminale, tot din cadrul IGPR.

Practica politieneasca si legislatia romaneasca mai stabilesc foarte clar si faptul ca orice actiune a politistilor romani pe teritoriul altui stat de retinere sau arestare a unui urmarit general ar fi o incalcare grava a legilor internationale, politistii putand fi acuzati de rapire. De aceea, aceste actiuni se pot face doar de catre politistii din tarile in care auu fost identificati fugarii.

Politistii romani pot doar sa urmareasca tinta si sa le ofere informatii celor din tara in care este identificat un fugar, nu sa-l si aresteze intr-o alta tara. Asa se explica de ce legitimarea lui Sebastian Ghita a fost facuta de politistii sarbi, nu de romani, care nu aveau competente, dar tot astfel se explica si de ce operatiunea nu a fost facuta la intamplare.

„In orice activitate politineasca – si pot spune aceste lucruri pentru ca am lucrat la foarte multe dosare – am constatat ca degeaba lucrezi foarte bine dosarul daca nu ai si un dram de noroc. Uneori a trebuit sa reluam toate activitatile de la zero, daca am ajuns cu doar 15 secunde mai tarziu. De-a lungul acestei perioade, politistii s-au tot apropiat de tinta lor, dar si tinta a simtit ca se apropie politistii. Avea foarte multe informatii, inclusiv din presa”, mai explica Dan Antonescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: