Fost sef SIE: „Putin m-a impresionat ca om. In anii ’90, Rusia a dorit sa rupa Moldova din Romania”

news

Fostul sef al SIE, Ioan Talpes, spune ca l-a intalnit pe Vladimir Putin si ca a ramas „impresionat”. El a a dezvaluit si ce planuri avea Rusia cu Romania in anii ’90, cand se construiau „poduri de flori” peste Prut.

„Pe mine m-a impresionat ca om, ca personaj, ca reactie. Era 2003 cand l-am intalnit. Atunci era inca in faza in care trebuia sa demonstreze ca stie niste lucruri si ca poate sa reactioneze. Acum este un alt Putin, este imperial. Acum tine lectii intr-o alta maniera. Rusii au avut mereu profesionisti de mare calitate. Putin nu doar ca are materiale, dar el dovedeste ca si le-a insusit. El a reusit sa compenseze niste lucruri pe care natura nu i le daduse“, a declarat Talpes in emisiunea „Amintiri din viitor” de la Prima TV.

Fostul sef al SIE  a mai povestit, din pozitia de martor direct, care au fost jocurile strategice in ceea ce priveste Romania si Republica Moldova.

„Acum, noi suntem frati cu moldovenii. Dar ei au fata de memoria romanului niste perceptii nu indeajuns de convingatoare sub raportul unei fratii. Au existat acele manifestari din interbelic… ei au tot fost folositi ca moneda de schimb.

Eu am fost implicat in jocurile din anii ’90, ’91, ’92, iar ce am vazut si de o parte si de alta m-a durut. De aici se juca pe un joc evident fals. Podul de Flori… ‘Basarabia e a noastra’, toate acestea erau menite, din partea programatorilor de imagine de la Moscova cu sucursala Chisinau, erau menite spun, sa demonstreze in Occident ca romanii sunt niste personaje atemporale: ca ei n-au inteles ca s-au stabilit niste frontiere care trebuie respectate. Cele mai distinse figuri ale Romaniei de atunci erau pe baricadele acestei abordari. Iar acesta a fost un lucru descalificant pentru Romania.

Moscova si oficinele rusesti din Moldova, au avut programele lor. Ei au vazut posibilitatea unirii Romaniei – fara Transilvania – cu Moldova si de atasare la ceea ce urma sa se cheme viitorul spatiu estic. A fost un moment deosebit de sensibil si de o parte si de alta, si n-am stiut sa-l administram, pentru ca din interior n-am fost lasati sa-l administram“, a mai spus Talpes.

Ioan Talpes a fost sef al SIE in perioada 1992-1997, in perioada mandatului de presedinte al lui Ion Iliescu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: