Fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, CONDAMNAT la inchisoare. A fost suspendat din PNL. Reactie: „DEMISIONEZ”

news

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost condamnat luni la un an de inchisoare cu suspendare de magistratii de la ICCJ in dosarul „Case pentru generali”.

Decizia nu este definitiva, mentioneaza Agerpres.

Corneliu Dobritoiu a primit un an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si doua luni inchisoare pentru participatie improprie la fals intelectual. Cele doua pedepse au fost contopite, rezultand un un an inchisoare, cu suspendare, cu un termen de incercare de 3 ani.

In acelasi dosar, general de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, si gen. mr. (r) Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, au fost achitati.

De asemenea, general maior in rezerva Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni si 20 de zile inchisoare cu suspendare, el urmand sa presteze si 60 de zile munca in folosul comunitatii.

Aceeasi pedeapsa de 2 ani, 2 luni si 20 de zile inchisoare cu suspendare si 60 de zile munca in folosul comunitatii a primit si general maior in rezerva Constantin Nastase.

Alte condamnari au primit: general locotenent in rezerva Sergiu Medar — un an inchisoare cu suspendare, locotenent in rezerva Gheorghe Rotaru — un an si 6 luni cu suspendare, comandor in rezerva Gheorghe Gonciaruc — un an si 6 luni cu suspendare, colonel in rezerva Ionel Vizitiu — un an cu suspendare, plutonier adjunct in rezerva Mihaela Matei — un an si 6 luni cu suspendare, general de brigada in rezerva Corneliu Duta (comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor) — un an si 2 luni cu suspendare.

De asemenea, inculpatii au fost obligati la plata de despagubiri civile catre MApN: Corneliu Dobritoiu — 15.846 lei, Floarea Serban — 140.586 lei, Francisc Radici — 239.255 lei, Constantin Nastase — 230.040 lei, Sergiu Medar — 8.286 lei, Gheorghe Rotaru — 175.215 lei, Mihaela Matei — 45.514 lei, Ionel Vizitiu — 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc — 59.124 lei, Corneliu Duta — 280.934 lei.

Dobritoiu: Demisionez din functia de presedinte al Comisiei de aparare, in urma deciziei ICCJ

Senatorul Corneliu Dobritoiu a anuntat, luni, ca demisioneaza din functia de presedinte al Comisiei de aparare, in urma deciziei ICCJ, prin care a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul „Case pentru generali”.

„Ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, imi anunt demisia din functia de presedinte al Comisiei pentru Aparare, Ordine publica si Siguranta Nationala din Senat”, a precizat Dobritoiu, intr-un comunicat de presa transmis luni.

„Consider ca se impune un astfel de gest de onoare pentru ca nu vreau ca din cauza unei spete juridice personale sa pun presiune pe colegii mei din PNL, partid care mi-a oferit sprijinul sau si m-a desemnat sa-l reprezint in functii inalte de demnitate publica. Voi continua sa lupt pentru demonstrarea nevinovatiei mele in fata instantei, convins fiind de impatialitatea judecatorilor si a principiilor statului de drept”, a continuat el.

Corneliu Dobritoiu mai spune ca va ramane loial PNL si politicilor sale, iar la momentul intrarii in vigoare a modificarilor statutare, le va respecta „ad-literam”.

Vicepresedintele PNL Theodor Atanasiu a declarat, luni, la Senat, ca fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu este suspendat din partid in urma condamnarii la un an de inchisoare cu suspendare.

Intrebat ce face PNL legat de Dobritoiu, vicepresedintele partidului Theodor Atanasiu a declarat: „O sa facem exact ce prevede Statutul PNL, toti cei care au o condamnare definitiva pierd calitatea de membru”.

La observatia jurnalistilor ca nu este o condamnare definitiva, Atanasiu a precizat ca, „daca este prima instanta, este doar suspendat”.

Afacerea „Case pentru generali”

In septembrie 2013, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, in prezent senator PNL, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii au retinut ca, in perioada 1999 — 2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea in conditii nelegale a unor locuinte de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de beneficiari — cadre militare cu functii de conducere din MApN.

„Concret, inculpatul Traian Pigui a intocmit, in mod nelegal, adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si a acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, dar prin documentele astfel intocmite i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe”, sustine DNA.

Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat.

Procurorii sustin ca ceilalti inculpati au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale.

Prejudiciul retinut in cauza este in suma de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezinta prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar a fiecarei locuinte, la care se adauga suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei platite de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: