Fostul ministru de Finante, Ionut Misa, si premierul Viorica Dancila vor lasa 300.000 de romani fara asigurari de sanatate din aprilie

news

Pentru ca nu stiu legislatia fiscala foarte bine, fostul ministru de Finante, Ionut Misa, si actualul premier, Viorica Dancila, nu s-au gandit ca Declaratia 600 ar putea lasa sute de mii de romani fara asigurari medicale. 

Guvernul trebuie sa intervina si sa clarifice ca persoanele care obtin venituri din activitati independente vor ramane asigurate in sistemul de sanatate si dupa 25 martie, moment la care ar trebui sa plateasca din nou CASS ca sa nu ramana fara asigurare, anunta Profit.ro.

Cabinetul condus acum de Viorica Dancila trebuie sa amane si termenul de plata dupa 15 aprilie si sa clarifice, ca, in mod exceptional, in aceste cazuri nu se va pierde calitatea de asigurat dupa numai trei luni de la ultima plata la CASS, cum este prevederea in prezent, afirma Claudia Sofianu, partener People Advisory Services la EY Romania.

„O persoana capata calitatea de asigurat la momentul primei plati si este asigurata inca trei luni de la data ultimei plati (nu vorbim de persoanele asigurate fara plata contributiei). Calitatea de asigurat da dreptul unei persoane de a beneficia de serviciul medical de baza, in conditiile Legii 95/2006. Persoanele ce nu pot face dovada calitatii de asigurat au dreptul la un pachet minimal de servicii medicale”, a declarat Claudia Sofianu, potrivit profit.ro.

Mai exact, ultima plata pentru asiguratii care realizeaza activitati independente a fost pe 25 decembrie, rezulta ca acestia, in numar de aproape 300.000, vor ramane fara asigurari de sanatate si nu vor mai beneficia de servicii medicale dupa data de 25 martie. Cum termenul de depunere al Declaratiei 600 a fost mutat pana pe 15 aprilie, persoanele cu venituri din aceste activitati nu pot face plati decat dupa data cand depun formularele la Fisc.

Premierul Viorica Dancila a afirmat duminica, referindu-se la Formularul 600, ca, pana la 1 martie, Ministerul Finantelor Publice va gasi o solutie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: