Fostul ministru tehnocrat al Finantelor explica ce urmareste de fapt Liviu Dragnea cand acuza o „gaura de 10 miliarde” la buget

pagina verde

Fostul ministru al Finantelor, Anca Dragu, neaga existenta unei „gauri de miliarde” la bugetul statului, asa cum a acuzat Liviu Dragnea, duminica, intr-o emisiune la Romania TV. Ea arata care ar fi de fapt scopul urmarit de Dragnea cand lanseaza astfel de intoxicari.

„Bugetul inseamna o prognoza de venituri si de cheltuieli precum si realizatul acestora. La sfarsit tragi linie si te uiti daca esti pe deficit sau excedent. Daca ai incheiat anul pe deficit, creste datoria publica, iar daca e surplus, scade datoria publica. Dupa care , in anul care vine, o iei de la zero. Bugetul este o constructie anuala. In momentul in care un an fiscal se termina, bugetul ajunge la zero si incepe cu zero in anul urmator”, a explicat Anca Dragu pentru hotnews.ro.

„In plus, ceea ce vedem noi in buget este un ajutor acordat actualului Guvern prin faptul ca am rambursat in decembrie TVA dublu fata de medie- circa 2.1 miliarde. Tocmai pentru ca am vazut ca Bugetul e sub prognoza. Cred in continuare ca este o confuzie si mi se pare suspect ca sunt aruncate aceste discutii pe piata. Probabil se doreste a se justifica o eventual reducere cu 10 miliarde a viitoarelor cheltuieli”, a completat Anca Dragu.

Citeste si: Ciolos, replica ucigatoare pentru Dragnea privind „gaura de 10 miliarde”: „Nu exista. Bugetul tarii nu este un sac fara fund, ne veti indatora tara si viitorul”

Ea a tinut sa mentioneze ca, daca ar fi existat o asemenea „gaura”, deficitul bugetar ar fi depasit 4%.

„​Deficitul bugetar este 2.59% din PIB fata de 2,8% din PIB, tinta cu care am inceput anul. Asta inseamna ca nu avem o gaura de 10 miliarde de lei. Daca gaura ar fi existat, ea s-ar fi tradus printr-un deficit suplimentar cu circa 1.3% din PIB si prin urmare am fi incheiat anul cu 4.1% din PIB. Sa nu uitam apoi faptul ca bugetele Romaniei se verifica si se monitorizeaza de catre Comisia Europeana. Cu atat mai mult bugetul Romaniei, noi fiind un stat aflat intr-o perioada de supraveghere post-program pana prin 2018”, a mai spus fostul ministru.

Bugetul nu este un cufar de bani pe care il tine ministrul intr-un colt al biroului si pe care, eventual, la plecare il ia cu el, mai arata fostul finantist sef.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: