Fostul ministru Troaca, trimis in judecata pentru ca a luat mita 500.000 euro

news

Fostul ministru Cristian David, al carui nume de familie era Troaca, a fost trimis in judecata, in stare de libertate, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

In acelasi dosar, au fost trimisi in judecata Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nitescu (fostul sef de cabinet al lui David) si Marian Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau la data comiterii faptei.

Potrivit unui comunicat al DNA, in calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, in cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Nitescu, Cristian David a pretins, iar in luna februarie 2008 a primit, suma de 500.000 de euro de la un denuntator, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Denuntatorul este Adrian Mladin, acesta fiind mandatat de Viorica Stirbulescu sa indeplineasca formalitatile necesare in vederea revendicarii suprafetelor de teren de 15 hectare, situate in orasul Buzau.

Procurorii sustin ca suma de bani a fost pretinsa si primita de Cristian David pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate.

In acest sens, Cristian David a luat legatura cu Marian Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in aceasta problema.

In schimbul promisiunii de exercitare a influentei, Valeriu Roger Nitescu, in calitate de sef de cabinet al ministrului de Interne, a pretins si a primit de la aceeasi persoana suma de 600.000 de euro.

Urmare a acestor „interventii”, in perioada 2007 — 2008, cu ocazia discutiilor purtate de catre denuntator cu Bigiu, acesta din urma i l-a prezentat pe Gheorghe Doloiu ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzau.

Afland pozitia terenului respectiv, Bigiu i-a subliniat denuntatorului faptul ca nu poate fi restituita suprafata respectiva pe vechiul amplasament, intrucat este vorba de „un teren foarte mare si foarte valoros”.

Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, dupa cum urmeaza: 59.518 mp in centrul municipiului Buzau, chiar la drumul national; 14.085 mp in centrul municipiului Buzau, aproximativ in spatele primului teren; 6.397 mp tot in centrul municipiului Buzau, intre cele doua terenuri mentionate; 70.000 mp la intrarea in municipiul Buzau dinspre Bucuresti, tot cu iesire la drumul national.

Pentru „sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte intalniri, Bigiu a pretins de la denuntator suma de 1.000.000 euro, primind intr-un final 700.000 euro, solicitare motivata de „locatia terenurilor si existenta mai multor persoane decidente”, dispunand totodata ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, sa se realizeze prin intermediul conturilor personale ale lui Gheorghe Doloiu.

Acest lucru s-a si intamplat ulterior, dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 ha.

Totodata, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, au fost incheiate mai multe contracte de vanzare — cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor.

Dosarul se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,


Comentarii: