Fostul premier Giuseppe Conte este cercetat pentru faptul ca a luat decizii gresite in legatura cu focarul de Covid din Lombardia. Puteau fi evitate mii de decese

externe

Fostul prim-ministru italian Giuseppe Conte este anchetat pentru ca a asteptat prea mult inainte de a impune masuri de izolare in regiunea Val Seriana din Lombardia, cand COVID-19 s-a raspandit in martie 2020, scrie Politico.

La finalul unei anchete care a durat aproape trei ani, judecatorii din Bergamo l-au acuzat pe Conte si pe alti saisprezece inalti functionari guvernamentali – inclusiv pe ministrul sanatatii de la acea vreme, Roberto Speranza – ca au refuzat sfatul specialistilor de a impune restrictii in zona afectata de COVID.

Conte a asteptat pana la 7 martie pentru a impune izolarea la nivelul intregii regiuni Lombardia, la cateva saptamani dupa ce consilierii de sanatate au avertizat pentru prima data cu privire la necesitatea unor masuri dure in zona Val Seriana.

Guvernatorul regional al Lombardiei, Attilio Fontana, este, de asemenea, anchetat, iar toti cei saisprezece oficiali risca sa fie acuzati in instanta.

Potrivit expertului in sanatate publica Andrea Crisanti, care i-a consiliat pe judecatorii din Bergamo, tergiversarea guvernului a provocat 4.000 de decese suplimentare in zona.

Regiunea Val Seriana a fost grav afectata de primul val de coronavirus in martie 2020, inregistrandu-se de 10 ori mai multe decese fata de aceeasi perioada din 2019.

„Sunt calm […] deoarece am operat cu cel mai mare efort si simt al responsabilitatii in timpul unuia dintre cele mai dificile momente din istoria noastra republicana”, a declarat Conte.

Asociatia familiilor victimelor COVID-19 a scris intr-un comunicat ca, „de acum incolo, rescriem istoria masacrului din Bergamo si Lombardia, istoria familiilor noastre, a responsabilitatilor din spatele pierderilor noastre”, subliniind ca mortile „nu au fost cauzate de COVID-19, ci de decizii gresite, sau de lipsa de decizii”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: