Fostul presedinte al CCR confirma ca actualii judecatori ai CCR au incalcat Constitutia: „Incepe o cavalcada care nu este in ton cu democratia”. Urmari grave ale deciziei CCR

politica

Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, considera ca decizia CCR privind revocarea lui Kovesi reprezinta o „indepartare de Consitutie” pentru ca impune ca procurorii sa fie in subordinea ministrului Justitiei.

„Urmarile sunt cele care deja au fost evidentiate de multi care s-au pronuntat ieri. Incepand cu aceasta decizie, procurorii sunt in subordinea Ministrului Justitiei. Nu stiu daca asta e bine sau rau. Sunt tari in care Ministrul Justitiei este si procurorul sef, cum ar fi in America. Dar, noi avand atatea exemple negative, avem tot dreptul sa ne indoim daca aceasta masura este una buna.

Procurorii au fost scosi din subordinea Ministrului Justitiei dupa 2004, cand stim bine ce s-a intamplat, cand se dadea ordin de la partid cu cine sa fie si cine sa nu fie cercetat. Faptul ca un procuror sef este oricand la dispozitia ministrului, care poate fi un ministru politic, este un lucru rau. La noi, ministrii se schimba destul de des. Mandatul unui procuror sef este de trei ani, dar nu cred ca am avut un ministru al justitiei care sa fi stat trei ani in functie. Va exista tendinta fiecarui ministru nou venit sa isi puna oamenii lui in functii. Asta incepe o cavalcada care nu este in ton cu democratia si in primul rand cu independenta justitiei, cu independenta procurorilor.

Pana acum spuneam ca procurorii fac parte din sistemul judiciar. Acum, ei se indreapta usor, usor spre un sistem in care fac parte din puterea administrativa, din puterea Ministrului Justitiei, care face parte din Guvern, care asigura administratia tarii. Ma tem ca ne indepartam de Constitutie in felul acesta. Nu aceasta a fost gandirea celor care au redactat Constitutia. Printre acestia m-am aflat si eu. La vremea respectiva s-au purtat discutii daca procurorii sa faca parte din executiv sau din puterea judecatoreasca. A castigat varianta cu puterea judecatoreasca. Dar acum se parte ca ne indreptam in alta directie”, a declarat Augustin Zegrean pentru RFI.

Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei si presedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi. CCR arata ca, pentru solutionarea acestui conflict, presedintele urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, spune ca decizia CCR valorifica principiul constitutional potrivit caruia procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. Toader mai sustine ca seful statului nu are nici o abilitare legala pentru evaluarea competentelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang inalt, spre deosebire de ministrul Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: