politica

Fostul presedinte al CCR explica ce se poate intampla dupa ce Iohannis a suspendat sedinta CSAT: „Nimeni nu ii poate opri”

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, declara ca rectificarea bugetara poate fi adoptata chiar si fara avizul CSAT, insa numai printr-o decizie a Parlamentului. Fostul judecator CCR Toni Grebla a declarat ca maniera in care presedintele Klaus Iohannis a tratat cererea de avizare a rectificarii bugetare ii da dreptul Guvernului de a adopta proiectul fara avizul CSAT, adaugand ca sedinta Consiliului a fost suspendata in mod abuziv.

Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca rectificarea bugetara poate fi adoptata, dupa ce s-a solicitat avizul CSAT, chiar daca acesta este negativ sau nu a fost dat, insa decizia trebuie luata de Parlamentul Romaniei nu de Guvern, prin Ordonanta guvernamentala.

„Este o practica, o decizie Curtii Constitutionale, care spune ca avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu sa se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea sa treaca si sa adopte rectificarea trecand peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativa ar putea sa faca acest lucru pentru ca este forul legislativ suprem. Nimeni nu il poate opri sa faca asta”, a decarat Zegrean.

Precizarile vin dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca sedinta CSAT a fost suspendata si asteapta ca Guvernul sa vina cu un nou proiect de rectificare, dupa ce membrii Consiliului Suprem nu au cazut la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare.

„Nu s-a putut obtine consens, unanimitate si nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Asadar am suspendat sedinta CSAT”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Seful statului a cerut Executivului sa vina cu un proiect care sa elimine taierile „inexplicabile” ale bugetelor institutiilor din domeniul securitatii nationale.

„Prin aceasta suspendare am creat posibilitatea guvernului sa revina cu un nou proiect de rectificare, sa renunte la aceste taieri bugetare in zona securitatii nationale, care in niciun caz nu pot fi explicate decat eventual printr-o sintagma de tip sicana politica, sa se revina la discutii, la colaborari si imediat ce situatia va fi remediata, se va putea obtine avizul CSAT. Este numai raspunderea guvernului pentru ce se intampla in continuare. (…) Daca dorim sa insistam pe sicane politice atunci lucrurile s-ar putea corecta putin mai greu (…) Romania este o tara sigura, romanii sunt bine aparati, dar aceste lucruri nu vin de la sine. (…) Avem institutii, avem servcii performante care garanteaza romanilor aceasta securitate. Ea nu trebuie si nu poate sa fie diminuata pentru niste considerente de politica marunta”, a spus Iohannis.

Guvernul se reuneste miercuri, incepand cu ora 13.00, fiind cautata o solutie privind deblocarea situatiei ce vizeaza proiectul rectificarii bugetare. Sedinta este programata la Palatul Victoria de la ora 13.00, iar Executivul nu a publicat, pana a aceasta ora, proiectele aflate pe ordinea de zi. In cazul in care nu se va gasi urgent o solitie, ministrul de Finante anunta ca efectele se vor vedea inclusiv la nivelul acordarii salariilor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Trei drone au fost depistate luni noapte deasupra bazei militare „Mihail Kogalniceanu”, unde se afla avioane de lupta ale NATO. Ce masuri au luat militarii romani

Fortele Aeriene Romane au anuntat, marti, ca luni noapte au fost depistate trei drone deasupra…

48 de minute ago

Liderii PSD i-au cerut luni lui Firea sa candideze la Primaria Capitalei, in locul lui Cirstoiu: „PSD-istii nu-l mai vor neam pe Cirstoiu”

Liderii PSD i-au cerut luni Gabrielei Firea si lui Daniel Baluta, primarul Sectorului 4, sa…

4 ore ago

Cine sunt primarii care au atras companii de top in orasele din Romania (P)

Timisoara si Brasov, doua orase conduse de primari USR, au atras in ultimii ani companii…

2 ore ago

Ciuca: „In acest moment s-a mentinut decizia ca doctorul Cirstoiu sa fie candidatul coalitiei. Nu il putem sustine pe Piedone”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat marti ca in acest moment, la nivelul coalitiei s-a…

2 ore ago

Politia din Bruxelles a intrat peste reuniunea extremistilor de dreapta la care urma sa vina si Viktor Orban. Conferinta a fost anulata

Politia din Bruxelles a luat marti masuri pentru a opri o reuniune a elitei nationalistilor…

2 ore ago