Fostul presedinte brazilian, Jair Bolsonaro, acuzat oficial ca s-ar fi vaccinat „la chiuveta”

externe

Jair Bolsonaro, fuga de justitie, ambasada Ungariei, dosar clasat

Politia braziliana l-a acuzat in mod oficial pe fostul presedinte Jair Bolsonaro de frauda in legatura cu dosarele sale de vaccinare Covid, deschizand calea pentru posibile acuzatii penale la Curtea Suprema.

Dosarele sale de sanatate spun ca a primit vaccinul in Sao Paulo in 2021. Dar o investigatie a constatat ulterior ca el nici nu se afla in oras la momentul respectiv. Bolsonaro, un sceptic fata de Covid care a jurat public ca nu va face niciodata vaccinul, a negat ca ar fi stiut ca inregistrarile au fost falsificate, potrivit BBC.

Aproape 700.000 de persoane au murit din cauza Covid-19 in Brazilia, potrivit Universitatii Johns Hopkins din SUA.

Politia federala l-a acuzat pe Bolsonaro – care a minimizat in mod regulat gravitatea virusului – si pe alte opt persoane de complot pentru emiterea de „certificate false pentru a obtine avantaje necuvenite” in timpul pandemiei, cand vaccinarea era o cerinta de intrare in multe tari, inclusiv in SUA. Biroul procurorului general al Braziliei va decide acum daca il va acuza sau nu pe fostul presedinte.

In varsta de 68 de ani, acesta a fost interogat de politie in legatura cu acuzatiile din luna mai a anului trecut, iar casa sa a fost perchezitionata.

El a negat acuzatiile si a acuzat autoritatile ca au incercat sa „fabrice un caz” impotriva sa.

Noua punere sub acuzare este doar cea mai recenta batalie juridica cu care se confrunta, fostul presedinte fiind nevoit sa isi predea pasaportul luna trecuta din cauza unei anchete privind acuzatiile ca a incercat sa anuleze rezultatele alegerilor din octombrie 2022 si sa faca presiuni asupra sefilor militari pentru a se alatura unei tentative de lovitura de stat.

Bolsonaro nu mai are dreptul de a candida timp de opt ani pentru ca a subminat sistemul electoral din Brazilia si a afirmat ca ultimele alegeri au fost fraudate, desi nu exista dovezi de frauda electorala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: