Fostul presedinte brazilian Jair Bolsonaro neaga ca ar fi fost implicat intr-o tentativa de lovitura de stat

externe

Jair Bolsonaro, vaccin, fals, la chiuveta, dosar penal

Fostul presedinte brazilian Jair Bolsonaro a sustinut ca este victima persecutiilor politice de cand a parasit functia, cu putin peste un an in urma. El a declarat in fata a zeci de mii de sustinatori din Sao Paulo ca acuzatiile de lovitura de stat impotriva sa sunt o „minciuna”.

De asemenea, el a cerut o amnistie pentru sute dintre sustinatorii sai condamnati pentru atacuri asupra unor cladiri publice. Politia investigheaza daca Bolsonaro a incitat la o lovitura de stat esuata dupa ce a pierdut alegerile din 2022.

Adresandu-se participantilor la mitingul desfasurat duminica in cel mai mare oras al Braziliei, fostul presedinte, in varsta de 68 de ani, a respins acuzatiile impotriva sa ca fiind motivate politic. El a spus ca „este timpul sa uitam trecutul si sa lasam Brazilia sa mearga mai departe”.

De asemenea, el si-a folosit discursul pentru a vorbi despre urmatoarele alegeri prezidentiale din 2026.

Potrivit BBC, Bolsonaro are in continuare interdictie de a candida timp de opt ani pentru ca a subminat sistemul electoral din Brazilia si a sustinut ca ultimele alegeri au fost frauduloase, desi nu exista dovezi de frauda electorala.

Mai multi dintre sustinatorii sai de la miting au repetat afirmatii nedovedite potrivit carora ultimele alegeri au fost frauduloase. Bolsonaro le-a cerut sa nu aduca afise care sa spuna acest lucru sau sa critice institutii precum Curtea Suprema.

La inceputul acestei luni, fostul presedinte a fost nevoit sa isi predea pasaportul, deoarece se confrunta cu o ancheta privind acuzatiile ca a incercat sa anuleze rezultatele alegerilor din 2022 din octombrie si sa faca presiuni asupra sefilor militari pentru a se alatura unei tentative de lovitura de stat.

Dupa ce a pierdut scrutinul in fata stangii Luiz Inacio Lula da Silva, mii de sustinatori ai lui Bolsonaro au luat cu asalt cladirile guvernamentale din capitala Brasilia – inclusiv palatul prezidential, Curtea Suprema si Congresul -, jefuind si vandalizand cladirile.

De atunci, trei dintre aliatii lui Bolsonaro au fost arestati, iar seful partidului sau politic a fost, de asemenea, retinut. Politia ii acuza ca au raspandit indoieli cu privire la sistemul electoral, ceea ce a devenit un strigat de mobilizare pentru sustinatorii sai.

Acest lucru, sustine politia, a pregatit terenul pentru o potentiala lovitura de stat. Cu toate acestea, cand nu a reusit sa obtina sprijinul fortelor armate, sustinatorii sai frustrati au luat cu asalt Congresul, cladirea care gazduieste Curtea Suprema si palatul prezidential, la 8 ianuarie anul trecut.

Bolsonaro se afla in SUA cand a avut loc atacul asupra Congresului si s-a intors in Brazilia in martie 2023, spunand ca nu are de ce sa se teama. El ramane cea mai influenta figura a dreptei in politica braziliana.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: