Fostul presedinte filipinez Duterte, arestat la Manila, a fost trimis la Haga

externe

Rodrigo Duterte, escadronul mortii, lichidati, traficanti de droguri, primar

Fostul lider al Filipinelor, Rodrigo Duterte a fost trimis la Haga, marti, la cateva ore dupa ce a fost arestat la Manila, la cererea Curtii Penale Internationale, in cadrul anchetei privind „razboiul impotriva drogurilor” care i-a definit presedintia, potrivit Reuters.

Duterte, un fost primar neconformist si fost procuror care a condus Filipine din 2016 pana in 2022, a fost arestat marti dimineata, marcand cel mai mare pas pana acum in ancheta ICC asupra presupuselor crime impotriva umanitatii in timpul unei represiuni antidrog care a ucis mii de oameni si a atras condamnari in intreaga lume.

Duterte, in varsta de 79 de ani, ar putea deveni primul fost sef de stat asiatic care va fi judecat la CPI.

„Avionul este in drum spre Haga, in Tarile de Jos, permitand ca fostul presedinte sa fie acuzat de crime impotriva umanitatii in legatura cu razboiul sau sangeros impotriva drogurilor. Nu am ajutat in niciun fel Curtea Penala Internationala. Arestarea a fost facuta respectand prevederile Interpolului”, a declarat presedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr, intr-o conferinta de presa.

Desi Duterte a retras unilateral Filipine din tratatul de infiintare al curtii in 2019, cand a inceput sa cerceteze acuzatiile de ucidere sistematica a traficantilor de droguri sub supravegherea sa, ICC spune ca are competenta de a investiga presupusele crime care au avut loc in timp ce o tara era membra.

Duterte a insistat mult timp ca a instruit politia sa ucida doar in autoaparare si a aparat intotdeauna represiunea, spunand in mod repetat sustinatorilor sai ca este gata sa „putrezeasca in inchisoare” daca asta inseamna sa scape Filipine de droguri ilegale.

Grupurile pentru drepturile omului si familiile victimelor au spus ca arestarea lui Duterte a fost un pas decisiv catre tragerea sa la raspundere pentru o campanie brutala si infricosatoare care i-a vizat pe cei mai saraci dintre filipinezi.

Potrivit politiei, 6.200 de suspecti au fost ucisi sub presedintia lui Duterte in timpul operatiunilor antidrog, despre care se spune ca s-au incheiat cu schimburi de focuri. Dar activistii spun ca bilantul real a fost mult mai mare, cu multe mii de consumatori de droguri din mahalale impuscati in circumstante misterioase, dintre care unii se aflau pe „listele de supraveghere” ale comunitatii si erau inscrisi pentru tratament.

Procurorul CPI a declarat ca 30.000 de persoane ar fi putut fi ucise de politie sau de persoane neidentificate.

Politia a respins acuzatiile.

In timp ce se afla in arest, Duterte a spus in direct ca ar trebui sa fie judecat intr-un tribunal din Filipine.
„De ce ma veti aduce la un organism international cand nu mai suntem membri? Ganditi-va serios la asta, pentru ca acest lucru va avea consecinte”, a spus el.

Arestarea a provocat indignare in randul familiei, loialistilor si sustinatorilor inca popularului Duterte, care au numit-o un afront la adresa suveranitatii filipineze, iar fiica sa cea mica, Veronica Duterte, spunand ca tata lei a fost „rapit”.

„Au trecut de mult vremurile in care strainii dictau cum ne gestionam afacerile interne”, a spus cel mai apropiat consilier al lui Duterte, senatorul Christopher „Bong” Go.

Arestarea marcheaza o schimbare uimitoare pentru influenta familie Duterte, care a format o alianta cu Marcos pentru a-l ajuta sa castige alegerile din 2022 cu o marja uriasa, fiica lui Duterte, Sara Duterte, devenind vicepresedinte.

Dar relatia dintre Marcos si Sara Duterte a devenit tesionata, culminand cu suspendarea Sarei Duterte de catre o camera inferioara condusa de loialistii lui Marcos si semnale din partea presedintelui ca in cazul in care ar fi emis un mandat de arestare pe numele predecesorului sau, nu se va impotrivi.

Investigatiile politiei din Filipine s-au miscat intr-un ritm de melc, dupa cum a recunoscut conducerea, si nici Duterte, si niciunul dintre comandantii sai de top din politie nu au fost acuzati de crima.

ICC a declarat marti ca Duterte a fost acuzat pentru presupusa ucidere a cel putin 43 de persoane intre 2011 si 2019.
Mandatul spunea ca judecatorii au decis ca exista motive rezonabile pentru a concluziona ca Duterte era seful unei echipe ale mortii care a functionat pe vremea cand era primar al orasului Davao si, ulterior, a supravegheat aplicarea legii filipineze cand a devenit presedinte.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: