Fostul prim-ministru leton Krisjanis Karins anunta ca este interesat de postul de secretar general al NATO, dupa plecarea lui Stoltenberg

externe

krisjanis karins, letonia

Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, si-a declarat duminica interesul de a deveni urmatorul secretar general al NATO. Jens Stoltenberg se va retrage in octombrie anul viitor, relateaza Politico.

„Krisjanis Karins este pregatit sa se alature competitiei”, a declarat duminica un purtator de cuvant al lui Karins.

Karins, care a demisionat din functia de prim-ministru leton in luna august, poate aduce in pozitia NATO „experienta sa de lider ca prim-ministru, intelegerea clara a amenintarii Rusiei, pozitia ferma fata de Ucraina si rezultatele dovedite in calitate de constructor de consens international”, potrivit purtatorului de cuvant.

Karins se alatura premierului estonian Kaja Kallas si premierului olandez demisionar Mark Rutte in cursa pentru a fi urmatorul lider al Aliantei. Mandatul lui Stoltenberg, care a fost prelungit de patru ori, se incheie in octombrie 2024.

Vorbind la Summitul de aparare Politico de saptamana trecuta, Kallas a declarat ca ar dori sa fie luat in considerare pentru acest post. La sfarsitul lunii trecute, Mark Rutte a declarat ca postul de secretar general al NATO este „foarte interesant” pentru el.

Selectia pentru acest post necesita aprobarea unanima a celor 31 de aliati din NATO – in special din partea SUA, care are cea mai mare greutate.

Karins si-a manifestat interesul in contextul in care liderii tarilor baltice si est-europene sunt din ce in ce mai ingrijorati de faptul ca sprijinul SUA pentru efortul de razboi al Ucrainei se clatina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: