Fostul primar din Gheorgheni a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj

news

Janos Mezei, fostul primar al orasului Gheorgheni, a fost condamnat, de Curtea de Apel Targu-Mures, definitiv, la trei ani de inchisoare, cu suspendare pe o perioada de patru ani, si interdictia folosirii drepturilor publice timp de cinci ani, informeaza MTI citata de hirado.hu.

El a fost achitat de acuzatia de abuz de putere si instigare la delapidare, fiind condamnat pentru santaj. In plus, politicianul trebuie sa plateasca 10.000 de euro daune denuntatorului sau, Zsolt Virag.

Fosta secretara a primarului a fost si ea achitata de acuzatia de delapidare.

La 10 martie 2022, Janos Mezei a fost achitatde doua ori, prima data de Tribunalul Judetean Harghita in 2018 si apoi pe 10 martie 2022 de Tribunalul Judetean Mures in prima instanta. Insa din cauza unei erori formale comise de tribunal, Curtea de Apel Targu-Mures a retrimis cauza la instanta de fond in noiembrie 2019. Rejudecarea procesului a avut loc la Tribunalul Judetean Mures.

Urmarirea penala a lui Janos Mezei a inceput la sfarsitul lunii ianuarie 2015. In rechizitoriul din mai 2015, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) l-a acuzat pe primar de abuz in serviciu, santaj si instigare la delapidare.

Potrivit DNA, Mezei a savarsit infractiunea de abuz in serviciu prin vanzarea, in numele orasului, a unui teren aflat in proprietatea Monturist SRL, societate mixta a administratiilor locale ale orasului Gheorgheni si sectorului V al orasului Budapesta. Terenul de 400 de metri patrati de langa lacul Rosu nu putea fi vandut fara acordul proprietarului majoritar din Ungaria. In cadrul procesului, municipalitatea sectorului V a afirmat ca nu se considera prejudiciata.

DNA a considerat santaj faptul ca primarul, in calitate de actionar minoritar al Monturist SRL, a cerut directorului executiv al societatii – care a depus plangerea impotriva lui – sa demisioneze.

In privinta infractiunii de instigare la delapidare, DNA a considerat ca fapta a fost comisa in momentul in care primarul, in timpul anchetei penale, i-a cerut secretarei biroului sau sa ii aduca inregistrarea video a unei sedinte a consiliului local.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: