Fostul rege al Spaniei anunta ca pleaca „in exil”. Juan Carlos este acuzat in Spania de fapte de coruptie

externe

Regele emerit al Spaniei, Juan Carlos, a anuntat luni ca va pleca sa traiasca „in exil”. Intr-o scrisoare transmisa fiului sau, Regele Felipe al VI-lea, fostul monarh isi transmite „decizia chibzuita” familiei si natiunii, in contextul investigatiei de coruptie si „anumitor evenimente trecute”, anunta BBC.

Fostul rege Juan Carlos a anuntat printr-un comunicat decizia sa de a pleca din Spania, in contextul informatiilor recente cu privire la transferurile sale de bani dintre o fundatie din Panama si un cont al sau din Elvetia. Fostul monarh ar fi ascuns, prin aceste legaturi, 65 de milioane de euro, bani obtinuti din partea Arabiei Saudite.

„Cu aceeasi dorinta de a servi Spania, dorinta care mi-a inspirat domnia in fata repercusiunilor generate de anumite evenimente trecute din viata mea privata, vreau sa imi exprim disponibilitatea absoluta pentru a contribui la facilitarea exercitiilor functiei tale”, se arata in scrisoarea trimisa de Juan Carlos fiului sau.

„Te informex despre decizia mea ca este timpul sa metg in exil in afara Spaniei. O decizie pe care am luat-o cu o profunda emotie si cu mare impacare”, se mai arata in scrisoare.

Juan Carlos a fost Rege al Spaniei in perioada de dupa dictatura lui Francisco Franco, incepand cu 1975 si a fost considerat, pentru multa vreme, simbolul democratiei si constitutionalismului intr-o tara care si-a facut tranzitia la regimul democratic odata cu venirea sa pe tron. El a abdicat in 2014 in favoarea fiului sau, Felipe.

Mai mult despre: ,

Comentarii: