externe

Fostul rege al Spaniei sugereaza ca ar reveni in viata publica dupa ce a castigat un caz de hartuire

Un proces de 126 de milioane de lire sterline intentat fostului rege al Spaniei de fosta sa iubita nu poate fi judecat in Anglia, a decis un magistrat britanic, informeaza The Guardian si Reuters.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, o femeie de afaceri daneza cu locuinte in Anglia, a incercat sa-l dea in judecata pe Juan Carlos, care a abdicat in 2014, la Inalta Curte din Anglia si Tara Galilor. Vineri, judecatoarea Rowena Collins Rice, a declarat ca cazul nu este de competenta instantei.

Sayn-Wittgenstein-Sayn sustine ca a fost amenintata, supravegheata si intimidata de cand relatia lor a intrat in atentia publica in 2012, dupa o calatorie in Botswana.

Ea a sustinut ca sefului de atunci al agentiei nationale de informatii a Spaniei i s-a ordinat sa o hartuiasca si sa o ameninte.

Documentele depuse la o audiere anterioara sustin ca o carte despre moartea Dianei, Printesa de Wales, a fost lasata in casa ei din Elvetia ca avertisment, s-au tras focuri de arma in camerele CCTV din fata casei ei iar telefonul ei mobil a fost monitorizat.

Juan Carlos a negat acuzatiile.

Dupa ce cazul lui Sayn-Wittgenstein a fost respins vineri la Inalta Curte din Londra, Juan Carlos, in varsta de 85 de ani, care neaga ca si-a hartuit vreodata fosta iubita – a salutat decizia, despre care un purtator de cuvant a spus ca „in mod surprinzator confirma nevinovatia sa”.

Purtatorul de cuvant al lui Juan Carlos a declarat ca „Decizia de astazi, favorabila Majestatii Sale, restabileste conditiile necesare pentru aparitiile publice ulterioare”.

Fostul rege s-a mutat la Abu Dhabi in 2020 in urma unor scandaluri care au zguduit Casa Regala si de atunci nu a mai participat la niciun eveniment oficial cu familia regala spaniola.

Casa regala spaniola a refuzat sa comenteze declaratia lui Juan Carlos.

„Majestatea Sa nu se mai confrunta cu nicio procedura judiciara, restabilindu-se astfel conditiile necesare pentru aparitiile publice ulterioare, asa cum a avut recent ocazia sa faca la competitiile de navigatie in care a participat, de exemplu”, a declarat purtatorul de cuvant al lui Juan Carlos.

Sayn-Wittgenstein sustine ca Juan Carlos i-a dat 65 de milioane de euro cadou, pentru a le ascunde de autoritatile fiscale spaniole, iar apoi a fost hartuita de Juan Carlos sau de persoane care actionau in numele lui cand ea nu i-a dat acces la ei.

Fostul monarh a cerut instantei sa respinga cazul lui Sayn-Wittgenstein la o audiere din iulie, argumentand ca nu exista nicio pretentie viabila de hartuire.

Judecatoarea Rowena Collins Rice a dat vineri o decizie in favoarea sa, declarand ca procesul lui Sayn-Wittgenstein nu contine motive rezonabile.

Sayn-Wittgenstein a declarat ca este „profund dezamagita” de decizie si ia in considerare toate optiunile.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

7 minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

21 de minute ago

America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie

Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie,…

37 de minute ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

51 de minute ago

Traficant de droguri roman, arestat in Spania, odata cu „cea mai mare captura de metamfetamina din istoria tarii”

Politia spaniola a declarat joi ca a confiscat 1,8 tone de metamfetamina de cristal pe…

O oră ago