Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a facut apel la invitarea Ucrainei in NATO inainte de incheierea razboiului

actualitate

Anders Fogh Rasmussen, apel, Ucraina, NATO, razboi, Rusia

Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, considera ca este timpul ca NATO sa trimita Ucrainei o invitatie de aderare, iar acest lucru ar trebui sa se intample la urmatorul summit de la Washington.

Dupa cum a declarat fostul secretar al NATO intr-un interviu acordat agentiei finlandeze de stiri STT, daca Ucrainei i se va spune ca nu poate fi invitata sa adere la Alianta in timp ce razboiul pe scara larga este in curs de desfasurare din partea Rusiei, Vladimir Putin va primi o „scuza pentru a continua razboiul pe termen nelimitat”.

Rasmussen considera ca Alianta ar trebui sa faca o declaratie clara, anuntand ca Ucraina va deveni membra a NATO indiferent de ceea ce face Putin.

„Cu cat o vom face mai repede, cu atat mai repede vom pune capat razboiului”, a adaugat el. Prin urmare, in opinia sa, problema apartenentei Ucrainei la Alianta ar trebui rezolvata mai intai, si abia apoi se poate ajunge la sfarsitul razboiului cu Rusia.

Fostul sef al NATO este convins ca membrii Aliantei vor reusi sa realizeze unitatea in aceasta problema.

Intrebat cum sa rezolve problema articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord privind autoapararea colectiva in cazul aderarii Ucrainei, Rasmussen a mentionat una dintre optiuni: cand efectul articolului se extinde doar la teritoriul controlat de Ucraina.

El considera ca o astfel de decizie va proteja de fapt aproape intregul teritoriu al Ucrainei de agresiunea rusa si va permite fortelor ucrainene sa se implice in operatiuni in afara liniei de contact pentru a pune presiune asupra fortelor de ocupatie ale Federatiei Ruse.

Rasmussen a subliniat ca perioada de timp dintre invitarea Ucrainei la NATO si aderarea acesteia la NATO ar trebui sa fie cat mai scurta posibil. Iar in acest moment, Ucraina trebuie sa aiba garantii de securitate din partea Aliantei. „La fel cum s-a procedat in cazul Finlandei si Suediei”, a conchis fostul secretar general.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: