Fostul vicepresedinte al ANAF Serban Pop a scapat de condamnare pentru ca faptele s-au prescris. Pop este acuzat ca a primit mita 2,5 milioane de euro in 2008

news

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus marti incetarea procesului penal impotriva fostului vicepresedinte al ANAF Serban Pop, pe motiv ca faptele de coruptie de care era acesta acuzat s-au prescris, potrivit Agerpres.

In septembrie 2022, Serban Pop primise la Curtea de Apel Bucuresti o pedeapsa de 13 ani pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, insa la judecarea apelului Instanta suprema a constatat ca faptele s-au prescris, astfel incat condamnarea de la instanta de fond a fost anulata.
Serban Pop trebuie sa plateasca insa suma de 2,5 milioane euro, reprezentand mita retinuta in sarcina lui.

In acest dosar, Serban Pop a fost acuzat de DNA ca, in perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, a pretins de la un om de afaceri suma de 5.000.000 euro, din care ar fi primit in patru transe, in conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpusi, 2.500.000 euro.

Banii ar fi fost primiti, in perioada 8 septembrie – 23 decembrie 2008, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, respectiv aprobarea unei solutii fiscale individuale anticipate (act administrativ) legata de o tranzactie incheiata intre compania omului de afaceri si o societate de stat si a urgentarii restituirii, catre firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.

Dupa primirea sumei aferente rambursarii, aproximativ jumatate din banii incasati de firma omului de afaceri ar fi fost transferati intr-un cont deschis la o banca din Ungaria, iar de aici catre doua firme offshore controlate de acelasi om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferati mai departe, in conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar.

Fostul vicepresedinte al ANAF se alatura unui sir lung de oameni importanti care au scapat de dosarele de coruptie, ca urmare a aplicarii unor dispozitii ale Curtii Constitutionale privind prescrierea faptelor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: