Fotbalist iranian condamnat la moarte dupa ce a participat la protestele izbucnite dupa moartea Mahsei Amini

externe

Un fotbalist profesionist iranian, in varsta de 26 de ani, a fost condamnat la moarte dupa ce a participat la proteste, potrivit Iran Wire citat de Insider.

Amir Nasr-Azadani a fost arestat in noiembrie in legatura cu uciderea unui colonel de politie si a doi membri voluntari ai militiei. El a fost acuzat de „razboi impotriva lui Dumnezeu” si va fi spanzurat.

FIFPRO, uniunea internationala a jucatorilor de fotbal, a declarat luni ca a este „socata si tulburata” de stire. „Suntem solidari cu Amir si solicitam revocarea imediata a pedepsei sale”, se arata in comunicat.

Nasr-Azadani a jucat ultima data pentru clubul Tractor din Persic Gulf Pro League, dar nu a mai jucat profesionist din noiembrie 2017.

Potrivit Iran Wire, el este unul dintre cei 28 de iranieni care au fost condamnati la moarte pentru rolurile jucate in proteste. Printre acestia se numara si trei copii, care au fost acuzati de „coruptie pe Pamant”. Potrivit serviciului persan al BBC, cei trei copii au fost torturati fizic in timpul detentiei.

Pe 8 decembrie, Iranul a efectuat prima sa executie a unui protestatar. Potrivit The Guardian, Mohsen Shekari a fost executat dupa ce a fost acuzat ca a blocat o strada si a ranit, in septembrie, un membru al militiei Basij. Presa de stat a publicat un videoclip despre ceea ce spunea ca este marturisirea lui Shekari, care il arata plin de vanatai pe fata.

Grupurile pentru drepturile omului, inclusiv grupul Iran Human Rights din Oslo, au declarat ca Shekari a fost torturat si fortat sa marturiseasca. Directorul grupului, Mahmood Amiry-Moghaddam, a cerut o reactie internationala puternica la moartea lui Shekari „altfel ne vom confrunta cu executii zilnice ale protestatarilor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: