Foxconn se ofera sa plateasca muncitorii pentru a parasi cea mai mare fabrica de iPhone din lume dupa protestele violente din ultimele zile

externe

Foxconn, cea mai mare fabrica de asamblare de iPhone din lume, s-a oferit sa plateasca muncitorilor chinezi  proaspat angajati 10.000 de yuani (1.300 de euro) daca vor demisiona, in incercarea de a inabusi protestele, informeaza CNN.

Furnizorul Apple a transmis oferta miercuri, intr-un mesaj text trimis de departamentul de resurse umane.

In mesajul, vazut de CNN, compania i-a indemnat pe lucratori sa „se intoarca revina in camerele” din campus. De asemenea, le-a promis ca le va plati 8.000 de yuani daca sunt de acord sa plece de la Foxconn si alti 2.000 de yuani dupa ce se urca in autobuze.

Protestul a izbucnit marti seara din cauza pachetelor salariale ale noilor angajati, a preocuparilor legate de Covid si la conditiile de viata. Scenele au devenit din ce in ce mai violente miercuri, cand au avut loc ciocniri intre muncitori si un numar mare de forte de securitate, inclusiv ofiterii echipei SWAT.

Videoclipurile care circula pe retelele de socializare au aratat grupuri de politisti imbracati in costume albe, lovind protestatarii cu bastoane si tije metalice. Unii muncitori au fost vazuti daramand garduri, aruncand sticle si bariere spre politisti, spargand si rasturnand vehicule de politie.

Protestul s-a incheiat in mare parte in jurul orei 22:00. miercuri, cand lucratorii s-au intors in caminele lor, dupa ce au primit oferta de plata a Foxconn si temandu-se de o represiune mai dura din partea autoritatilor, a declarat un martor pentru CNN.

Uzina din Zhengzhou a fost lovita de un focar de Covid in octombrie, care a fortat-o sa se inchida si a dus la un exod in masa al lucratorilor care fugeau de focar. Foxconn a lansat mai tarziu o actiune masiva de recrutare, in care peste 100.000 de persoane s-au inscris pentru a ocupa posturile anuntate, a informat presa de stat chineza.

Noilor angajati li s-a promis un bonus de 3.000 de yuani dupa 30 de zile la serviciu, iar alti 3.000 de yuani dupa inca 30 de zile.

Cu toate acestea, potrivit unui muncitor, dupa sosirea la fabrica, Foxconn le-a spus noilor angajati ca vor primi primul bonus abia pe 15 martie, iar a doua transa in mai.

„Noii angajati trebuie sa lucreze mai multe zile pentru a primi bonusul care le-a fost promis, asa ca s-au simtit inselati”, a spus muncitorul pentru CNN.

Intr-o declaratie de joi, Foxconn a spus ca a inteles pe deplin preocuparile acestora pe care le-a pus pe seama unei „erori tehnice care a aparut in timpul procesului de integrare”.

Foxconn si-a asigurat angajatii ca salariile si bonusurile vor fi platite „in conformitate cu politicile companiei”, se spune in comunicat.

Joi dimineata, unii lucratori care au fost de acord sa plece au primit prima parte a platii, a spus un muncitor intr-un video, care a aratat oameni care stateau la coada pentru a face teste Covid in timp ce asteptau autobuzele. Mai tarziu in cursul zilei, transmisiunile live au aratat siruri lungi de muncitori urcandu-se in autobuze.

Dar pentru unii, problemele sunt departe de a se termina. Dupa ce au fost condusi la gara Zhengzhou, multi nu au putut gasi bilete spre casa, a spus un alt muncitor. Mii de muncitori au ramas blocati la gara, a spus el, in timp ce intorcea camera pentru a arata multimea. Zhengzhou urmeaza sa impuna o carantina de cinci zile in zona urbana, care include si gara, incepand de vineri de la miezul noptii, anuntasera autoritatile mai devreme.

Mai multi lucratori s-au alaturat protestului noilor angajati dupa ce au vazut transmisii live pe platformele video Kuaishou si Douyin, versiunea chineza a TikTok, a declarat un muncitor pentru CNN. Multe streamuri live au fost taiate sau cenzurate. Cautarile online pentru „Foxconn” in chineza au fost restrictionate.

Acesta a mai spus ca, dupa ce a lucrat la uzina din Zhengzhou timp de sase ani, acum este profund dezamagit de Foxconn si ca planuieste sa renunte. Cu un salariu lunar de baza de 2.300 de yuani, el a castigat intre 4.000 de yuani si 5.000 de yuani pe luna, dupa plata orelor suplimentare, lucrand 10 ore pe zi si sapte zile pe saptamana in timpul pandemiei.

„Foxconn este o companie din Taiwan”, a spus el. „Nu numai ca nu a raspandit valorile Taiwanului de democratie si libertate pe continent, ci a fost asimilat de Partidul Comunist Chinez si a devenit atat de crud si inuman. Sunt foarte trist din aceasta cauza.”

Desi nu a fost unul dintre noii angajati, a protestat alaturi de ei, adaugand: „Daca astazi tac in legatura cu suferinta altora, cine va vorbi in numele meu maine?”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: