Postul France Culture spulbera puterea de la Bucuresti: „Kovesi, incoruptibila. De cand a fost demisa, e mai rau. Romania nu a dovedit ca lupta eficient impotriva coruptiei”

analize

France Culture, post de radio public din Franta, a dat publicitatii o ampla analiza a situatiei privind marea coruptie din Europa de Est si atrage atentia ca Romania „nu a dovedit ca lupta eficient impotriva coruptiei”. „UE ar putea intrerupe plata ajutoarelor” pentru Romania, atrage atentia postul de radio.

Articolul din France Culture:

Romania este ingrijorata de o idee care se contureaza la Bruxelles. UE ar putea intrerupe plata ajutoarelor, deoarece tara nu a dovedit ca lupta eficient impotriva coruptiei. In Slovacia si Bulgaria, coruptia este, de asemenea, o preocupare majora pentru cetateni.

Coruptia devine cea mai importanta problema discutata in Europa Centrala si de Est. Ungaria lui Viktor Orban si Polonia lui Jaroslaw Kaczynski au fost, pana acum, singurele tari membre ale UE amenintate cu incetarea platii ajutoarelor europene. Ele ar putea fi urmate de Romania, pentru nerespectarea statului de drept. De data aceasta, insa, motivul principal este ritmul lent al luptei impotriva coruptiei in Romania.

Presa romaneasca este ingrijorata de lipsa de reactie a clasei politice si se teme ca Uniunea Europeana va deveni foarte severa. Oamenii s-au saturat de coruptia din Europa de Est. Au avut loc deja alegeri parlamentare in Slovacia si Bulgaria, iar voturile au fost luate de miscarile anti-coruptie.

Romania ar trebui sa fie foarte ingrijorata de ochii atenti ai Uniunii Europene. Dar, evident, aceasta este mai mult o preocupare a presei de la Bucuresti decat a clasei politice romanesti. Contractele executate necorespunzator sau dubioase si conflictele de interese nu par sa puna in discutie justitia romaneasca, aflata la ordinele Ministerului Justitiei.

Cu toate acestea, tara are o figura in lupta impotriva coruptiei: magistratul Laura Codruta Kovesi. Din 2013 pana in 2018, aceasta incoruptibila a fost procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, DNA – acum este procuror european. Desi fosta jucatoare de baschet, provenind dintr-o familie de magistrati, a pierdut in cele din urma lupta cu lumea politica, a castigat cateva batalii. Ca urmare a activitatii sale, premierul socialist Liviu Dragnea a ajuns la inchisoare. Dar de atunci?

Nimic? Mai rau. O unitate speciala de urmarire penala a fost infiintata de guvern pentru a „monitoriza” magistratii si aceasta unitate nu a fost inca desfiintata, in ciuda cererilor europene si a absentei reformelor judiciare. Curtea Constitutionala a Romaniei a negat suprematia dreptului european. Acest lucru incepe sa isi puna amprenta asupra rabdarii Bruxelles-ului. Daca Bucurestiul nu incepe reformele judiciare promise, UE se va supara pur si simplu. Mai devreme sau mai tarziu. Iar Europa incepe foarte greu, dar odata ce incepe… Romania va fi in vizorul Comisiei Europene. Iar UE considera ca exista incalcari ale normelor statului de drept in aceasta tara.

Politicienii romani cred ca mai au timp, deoarece Ungaria si Polonia nu au fost inca sanctionate de UE. Presa romaneasca, in schimb, crede ca surpriza va veni in cele din urma. Cine va avea dreptate? Alegatorii din unele tari europene nu au asteptat. In Slovacia si in Bulgaria, doua guverne anticoruptie au dat un nou impuls.

In Slovacia, Zuzana Caputova a fost aleasa pentru alegerile prezidentiale din 30 martie 2019. Social-liberala, pro-europeana, membra a miscarii Slovacia Progresista, Zuzana Caputova este avocat de mediu. A devenit cunoscuta publicului larg prin activitatea sa in cadrul ONG-urilor impotriva coruptiei, a depozitelor ilegale de deseuri si pentru ecologie.

Al doilea act a fost caderea guvernului slovac la 20 februarie 2020, data alegerilor parlamentare, cand partidul lui Robert Fico a fost inlaturat. Triumful miscarii anticoruptie, dominata de miscarea de centru-dreapta OL’aNO (Oameni obisnuiti si personalitati independente), cu trei partide: unul liberal, unul de dreapta si unul centrist. Acest guvern al premierului Eduard Heger a fost primul ales in Europa Centrala, in special pentru ca alegatorii erau satui de coruptie si doreau ca Uniunea Europeana sa controleze autoritatile slovace.

Anticoruptia si controlul european au fost aceleasi motive care au animat electoratul din Bulgaria odata cu triumful lui Kiril Petkov la 14 noiembrie 2021. Partidul PP, „Noi continuam schimbarea”, (centru-dreapta, pro-european), care guverneaza impreuna cu alte trei partide: Partidul Socialist, liberalii si miscarea cantaretului Slavi Trifonov – ITN, „Exista un astfel de popor”, un partid de centru-dreapta, pro-european. Alegatorii care au dorit sa puna coruptia in fruntea listei de revendicari. Iar acesta pare a fi un fenomen general in intreaga Europa Centrala si de Est.

Cel mai recent exemplu este Andrej Babis, prim-ministrul ceh invins la alegerile parlamentare din 9 octombrie, care a fost acuzat in numeroase cazuri de conflict de interese. Castigatorii au fost Petr Fiala (de la partidul care a luat nastere, printre altii, din Vaclav Havel) si alte patru partide, inclusiv Piratii. Slovacia, Bulgaria, Republica Ceha, tari conduse adesea de partide tinere, care au mai multa incredere in Europa decat in politicienii lor, pe care ii suspecteaza adesea de coruptie.

Opozantul maghiar Peter Marki-Zay, supranumit MZP (in maghiara, prenumele se pune intotdeauna dupa numele de familie), care in plina campanie electorala (2022 aprilie) il ataca pe premierul Viktor Orban, acuzandu-l mai ales de coruptie. Aceasta este tema principala in lupta impotriva populistilor din Europa Centrala si de Est. Toti oponentii din aceste tari cred ca elitele din capitale si din marile orase sunt mai mult decat satule de „afacerile” guvernantilor lor.

Lupta impotriva coruptiei priveste intreaga Europa de Est. Si nu doar membrii UE, ci si candidatii la UE. Acesta este cazul Albaniei, una dintre cele patru tari candidate din Balcanii de Vest (alaturi de Serbia, Macedonia de Nord si Muntenegru). Albania este profund socata de un scandal in care este implicat un fost ministru al mediului din guvernul socialist al premierului Edi Rama. Lefter Koka a fost ministru al Mediului si a fost arestat pentru abuz de putere, coruptie si spalare de bani de catre Procuratura Speciala impotriva Coruptiei si Crimei Organizate (SPAK). El este acuzat ca a deturnat 3,7 milioane de euro.

Cazul se referea la concesionarea pietei de incinerare a deseurilor din orasul Elbasan, situat in centrul tarii. Lefter Koka a favorizat doua companii care castigasera contractul de concesiune pentru tratarea deseurilor. Este un politician foarte important in Albania. Are 57 de ani, este ministru, membru al Miscarii de Integrare Socialista, de centru-stanga, apropiat de PS, deputat, primar al Durres, principalul port al Albaniei. El risca 12 ani de inchisoare. De asemenea, politia a arestat un fost procuror, fugar in Italia, dupa ce a fost condamnat pentru ascunderea de venituri ilegale.

Bruxelles-ul a facut din lupta impotriva coruptiei o prioritate pentru aderarea candidatilor din Balcanii de Vest. Acest lucru va fi probabil mult timp in atentia presei din Romania sau din Albania, si nu numai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: