Francezii se tem ca evenimentele din Romania s-ar putea repeta si la ei. Ce este „astroturfing”, tehnica murdara care i-a permis lui Georgescu sa ajunga pe primul loc

analize

Publicatia franceza Le Point atrage atentia ca situatia inregistrata la alegerile prezidentiale din Romania, unde un actor strain s-a implicat in sustinerea unui anume candidat, s-ar putea repeta si in Franta.

„Alegerile din noiembrie 2024 ar fi fost tinta unor manipulari pe TikTok. Intr-un raport, serviciile franceze fac apel la vigilenta cu privire la aceste practici, care ar putea avea loc in in Franta.

La 5 februarie, ministrul pentru relatia cu UE, Benjamin Haddad, a zburat in Romania. Printre altele, el a venit sa invete lectii in materie de ingerinte straine.  Mai clar, este vorba despre alegerile prezidentiale din Romania din noiembrie, scena unor manipulari curioase ale algoritmilor care au condus la succesul neasteptat al unui candidat pro-rus, Calin Georgescu. Aceste manevre au fost identificate cu precizie de catre expertii romani coroborate de omologii lor francezi de la Viginum (departamentul primului ministru care lupta impotriva interferentele digitale), intr-un raport care tocmai a fost facut public.

In seara zilei de 24 noiembrie, Romania era uimita: candidatul primului tur al alegerilor prezidentiale era Calin Georgescu. Cu o vizibilitate redusa in sondaje, el a creat o mare surpriza adunand aproape 23% din voturi (2 milioane de alegatori) gratie unei campanii fulger.

(…) Aceasta sugereaza o interferenta din partea unei tari straine (Rusia?), asa cum s-a vazut in Georgia si Moldova la sfarsitul la sfarsitul anului 2024.

Fara precedent: din cauza acestor iregularitati, rezultatele alegerilor prezidentiale au fost anulate de de Curtea Constitutionala la 6 decembrie. Aceasta este prima alegere democratica majora, primele alegeri democratice majore din Europa ale caror rezultate au fost anulate pe baza suspiciunii de ingerinta straina”, relateaza Le Point.

Publicatia scrie apoi ca Georgescu a fost beneficiarul unei practici numite „astroturfing”.

„Pe scurt, este vorba de umflarea artificiala a unui subiect pe retelele sociale prin  publicarea in masa de texte si comentarii.

Acest tip de campanie poate fi potentat prin plati discrete. Mai multe agentii de comunicare au fost de fapt responsabile, au platit mai mult de 130 de influenceri. Acesti influenceri – care nu aveau nimic de-a face cu politica – au fost platiti cu cateva sute de euro pentru a transmite un mesaj simplu catre cetatenii romani, fara a mentiona numele lui Georgescu: mergeti si votati.

Doar ca aceste videoclipuri erau intotdeauna insotite de aceleasi cuvinte-cheie: #EchilibruSiVerticalitate, #Prezidentiale2024 si #unliderpotrivitpentrumine.

Alti influenceri au facut apel clar la un vot pentru Georgescu. Potrivit serviciilor romane de informatii, acestia au primit in total 381.000 in donatii de la un cetatean roman identificat. Acest lucru este, desigur ilegal in Romania. Ei au fost contactati de o agentie de comunicare sud-africana legata de o companie cu sediul in Ucraina.

In acelasi timp, aproape 25.000 de conturi au mentionat simultan aceste cuvinte-cheie legate de candidatul Georgescu cu scopul de a-i face numele sa apara in tendintele TikTok.

Intr-o alta analiza, reteaua finlandeza CheckFirst afirma ca politicienii romani de extrema dreapta au cumparat publicitate pe Meta in scopuri electorale, transmitand informatii false despre candidatii adversari”, arata LePoint.

„Cum ramane cu Franta?”, intreaba apoi jurnalistii francezi.

„Actorii straini rau intentionati ar putea fi tentati sa aleaga aceasta platforma – avand in vedere rolul sau din ce in ce mai mare in randul anumitor audiente – pentru a pune in aplicare aceleasi operatiuni, avertizeaza Viginum, care, de asemenea, alerteaza influencerii cu privire la potentiale potentiale contacte rau intentionate”, subliniaza Le Point.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: