Francezii sustin grevele impotriva reformei pensiilor – sondaj

externe

Majoritatea francezilor sustin grevele continue anuntate impotriva reformei pensiilor presedintelui Emmanuel Macron, arata un sondaj de opinie realizat luni, subliniind impopularitatea schimbarilor pe care guvernul le considera esentiale, scrie RFI.

Greve masive sunt asteptate incepand de marti, sindicatele promitand ca vor „paraliza” tara, iar grevele urmeaza sa afecteze numeroase sectoare, cum ar fi transporturile, energia si rafinariile de petrol.

Un total de 56% dintre respondenti au declarat ca sustin grevele  si 59% au declarat ca sustin apelul de a paraliza tara, arata un sondaj realizat luni de grupul de sondaje Elabe pentru postul de stiri BFM.

Doua din trei persoane (64 la suta) sustin miscarea de protest care urmareste sa forteze guvernul sa renunte la planurile sale de a creste varsta de pensionare la 64 de ani, de la nivelul actual de 62 de ani.

„Nu vrem ca francezii sa fie, citez, ‘victime’ ale unei blocade pe termen lung”, a declarat luni purtatorul de cuvant al guvernului, Olivier Veran, la France 2, dupa ce saptamana trecuta a avertizat ca grevele ar putea duce la o „catastrofa ecologica, agricola si sanitara”.

„Istoria miscarilor de protest din Franta arata ca nu este nevoie sa blochezi intreaga tara si sa provoci inconveniente atat de mari pentru oameni”, a adaugat el.

Doar unul din cinci trenuri regionale si de mare viteza ar trebui sa circule marti, in timp ce un important sindicalist care ii reprezinta pe lucratorii din rafinarii a promis ca va pune economia franceza „in genunchi”.

Peste 260 de manifestatii sunt asteptate in intreaga tara, cu 1,1-1,4 milioane de persoane asteptate sa iasa in strada, a declarat pentru AFP o sursa din cadrul politiei, sub rezerva anonimatului.

Limita superioara a acestui interval ar reprezenta cel mai mare protest din ultimele decenii, mai mare decat cele la care au luat parte la 1,27 milioane de persoane – manifestatiile din 31 ianuarie – si mai mare decat protestele anterioare privind reforma pensiilor din 2010.

Planul lui Macron de a creste varsta de pensionare la 64 de ani este o politica emblematica a celui de-al doilea mandat al sau, pe care a propus-o in manifestul sau pentru realegere in aprilie anul trecut, cand a invins-o pe liderul de extrema-dreapta Marine Le Pen.

In varsta de 45 de ani, acesta a calificat schimbarea drept „esentiala” din cauza deficitelor prognozate pentru sistem in urmatorii 25 de ani, potrivit unei analize realizate de Consiliul consultativ independent pentru pensii.

Franta este in urma vecinilor sai si a altor economii europene majore, unde varsta de pensionare a fost deja ridicata la 65 de ani sau mai mult, pentru a reflecta speranta de viata mai mare.

Sondajul contine si o veste incurajatoare pentru guvern: 64% dintre oameni cred ca reforma va fi adoptata in ciuda protestelo. Senatul dezbate in prezent proiectul de lege.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: