Franta anunta crearea unui „comandament militar spatial”. Ce state mai sunt implicate in „razboiul stelelor”

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat sambata crearea unui comandament militar spatial, intr-un discurs sustinut in ajunul defilarii de 14 Iulie, sarbatoarea nationala, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Pentru a asigura dezvoltarea si intarirea capacitatilor noastre spatiale, un mare comandament spatial va fi creat in luna septembrie” in cadrul Fortelor armate aeriene, care „vor deveni in cele din urma Fortele armate aeriene si spatiale”, a declarat el in fata comunitatii militare reunite la Ministerul Apararii de la Paris, la o traditionala receptie care are loc anual cu o zi inainte de parada de pe Champs-Elysees.

Calificand spatiul ca „o veritabila miza de securitate nationala, prin starea conflictuala pe care o suscita”, Macron a dat asigurari inca de anul trecut ca isi doreste ca Franta sa aiba „o strategie spatiala de aparare”. Aceasta este acum gata, a afirmat el sambata.

„Noua doctrina spatiala si militara care mi-a fost propusa de ministru (ministrul Apararii, Florence Parly – n.r.), pe care am aprobat-o, va permite sa ne asiguram apararea spatiului si prin spatiu”, a subliniat el.

„Ne intarim cunostintele despre situatia spatiala, ne vom proteja mai bine satelitii, inclusiv in maniera activa”, a promis seful statului, afirmand ca „vor fi decise noile investitii indispensabile”.

Prin spionaj, bruiaj, atacuri cibernetice si arme antisatelit, spatiul, indispensabil operatiunilor militare, a devenit un camp de confruntare intre natiuni, punand Franta in fata provocarii de a-si intari capacitatile in acest domeniu strategic si tot mai militarizat, comenteaza AFP.

Cele mai mari puteri spatiale din lume – SUA, China si Rusia – s-au angajat de mai multi ani intr-o cursa pentru dominarea spatiului.

Mai mult despre:

Comentarii: