Franta: Emmanuel Macron anunta inceperea unor dezbateri privind un proiect de lege care prevede „moartea asistata” in „conditii stricte”

externe

Emmanuel Macron, aparare, nucleara, Franta, Europa, agresiune ruseasca

Presedintele francez Emmanuel Macron a anuntat, duminica, 10 martie, ca un proiect de lege privind „moartea asistata” in „conditii stricte” va fi prezentat in aprilie Consiliului de Ministri, in vederea unei prime lecturi in mai in Adunarea Nationala, potrivit Le Monde.

Pacientii adulti, „capabili de discernamant deplin si complet”, care sufera de o „boala incurabila” cu „prognostic vital pe termen scurt sau mediu” si care au o suferinta „refractara” (care nu poate fi alinata) vor putea „sa ceara sa poata fi ajutati sa moara”, a lamurit seful statului intr-un interviu acordat publicatiilor Liberation si La Croix.

Prin urmare, vor fi exclusi minorii si pacientii care sufera de boli psihiatrice sau neurodegenerative care afecteaza discernamantul, cum ar fi Alzheimer.

In cazul unui aviz favorabil din partea echipei medicale, persoanei i se va prescrie o substanta letala, pe care aceasta si-o poate administra singur, sau cu ajutorul unui tert daca „nu o poate face singur”.

Acest tert poate fi „o persoana voluntara pe care o desemneaza atunci cand nicio constrangere tehnica nu impiedica acest lucru”, sau „medicul sau asistenta care il insoteste”, se arata in textul care trebuie transmis in zece zile Consiliului de Stat. Administrarea se poate face la domiciliu, la azilul de batrani sau intr-o unitate de ingrijire.

Dupa solicitarea pacientului, „sunt minim doua zile de asteptare pentru a testa soliditatea determinarii”, explica Emmanuel Macron. „Atunci raspunsul trebuie sa fie in maximum cincisprezece zile. In cazul unui raspuns favorabil, prescriptia este valabila trei luni, timp in care pacientul poate renunta, desigur, in orice moment”, adauga el. Acesta precizeaza ca in cazul unei opinii nefavorabile pacientul poate „sa mearga sa vada o alta echipa medicala” sau „poate face contestatie”.

Chiar daca acest act poate fi comparat cu o forma de sinucidere asistata, presedintele asigura ca a vrut sa evite acest termen, sau cel de eutanasie, pentru ca este esential „consimtamantul” pacientului, iar „decizia medicala are rolul ei”, „cu criterii precise.”

Totodata, la sfarsitul lunii martie va fi prezentata o strategie pe zece ani de consolidare a ingrijirilor paliative, iar unele dintre prevederile acesteia vor fi incluse in acelasi proiect de lege.

In decurs de 10 ani, „urmeaza sa fie investit un miliard de euro in plus”, pe langa cele 1,6 miliarde de euro alocate in prezent ingrijirilor paliative, a precizat Macron. Se va crea o unitate de ingrijiri paliative in fiecare dintre cele douazeci si unu de departamente care nu au asa ceva.

Schimbarea legii sfarsitului vietii din 2016, care admite „sedarea profunda si continua” in cazul unei suferinte intolerabile cand prognosticul vital este pe termen scurt, a fost o promisiune de campanie a lui Emmanuel Macron. Dar, dupa ce a stabilit o conventie a cetatenilor pe aceasta tema, si-a amanat de mai multe ori decizia.

„Intotdeauna abordez chestiunile etice si bioetice cu mare prudenta”, a spus presedintele in interviu, estimand ca „aceasta cale democratica exemplara a contribuit la calmarea dezbaterii”.

Desi considera ca „mii de oameni si familii asteapta” aceasta evolutie, el recunoaste ca aceasta lege nu poate fi „total” consensuala. Pentru a lasa timp dezbaterii parlamentare, care se anunta lunga, nu va exista o procedura accelerata.

Emmanuel Macron spune in sfarsit ca si-a scris propriile „ultime dorinte” cu privire la ingrijirea pe care doreste sau nu sa o primeasca la sfarsitul vietii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: