Franta pune capat evacuarilor de la Kabul. Joi este ultima zi in care vor mai zbura avioane franceze de la Kabul

externe

Franta va inceta de joi evacuarile de pe aeroportul din Kabul, dupa ce SUA au refuzat sa prelungeasca termenul de 31 august pentru retragerea trupelor sale din Afganistan, anunta BBC.

Ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a avertizat miercuri ca este „foarte probabil” ca operatiunile franceze sa se incheie in ziua urmatoare.

Presedintele Joe Biden le-a comunicat marti liderilor G7, in cadrul reuniunii virtuale, ca misiunea militara americana in Afganistan este „pe cale sa fie finalizata” pe 31 august, cu conditia ca talibanii sa coopereze in continuare pentru a permite accesul in aeroportul din Kabul persoanelor care urmeaza sa fie evacuate, informeaza AFP, citand informatiile furnizate de Casa Alba.

Presedintele SUA a cerut, de asemenea, Pentagonului sa aiba pregatite planuri de rezerva pentru a prelungi retragerea daca se va dovedi necesar, a adaugat purtatoarea sa de cuvant, Jen Psaki, intr-un comunicat.

Conform comunicatului, Joe Biden „a confirmat ca suntem pe cale sa finalizam (operatiunile) pana la 31 august”, termenul limita pentru plecarea trupelor americane pe care el insusi l-a fixat inainte de preluarea puterii de catre talibani.

„Incheierea misiunii pana la 31 august depinde de coordonarea continua cu talibanii, inclusiv de mentinerea accesului la aeroport pentru evacuati”, a mai spus Biden, care a amintit „amenintarile in crestere” ale unor atacuri impotriva armatei americane din partea unei grupari afiliate organizatiei Stat Islamic, activa in Afganistan.

In timp ce mii de oameni sunt inca blocati in preajma aeroportului, presedintele SUA „a cerut Pentagonului si Departamentului de Stat planuri de rezerva pentru a ajusta calendarul daca va fi necesar”, a continuat Jen Psaki.

Victoria fulgeratoare a talibanilor a instaurat haosul in Afganistan, iar mii de civili americani si afgani incearca sa paraseasca tara.

SUA au evacuat „peste 4.000 de detinatori de pasapoarte americane si pe membrii familiilor lor” de la activarea podului aerian pe 14 august, cu o zi inainte ca talibanii sa intre in Kabul, potrivit unui inalt oficial al Departamentului de Stat.

„Acest numar va continua sa creasca in urmatoarele zile”, a adaugat oficialul.

Peste 58.700 de persoane au fost transportate cu avionul din 14 august, conform Pentagonului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: