externe

Franta respinge declaratiile ambasadorului chinez care a negat suveranitatea tarilor rezultate din Uniunea Sovietica si a pus sub semnul intrebarii apartenenta Peninsulei Crimeea la Ucraina

Franta si-a exprimat sambata seara „consternarea” dupa declaratiile ambasadorului chinez in Franta, care a negat suveranitatea tarilor rezultate din Uniunea Sovietica si a pus sub semnul intrebarii apartenenta Peninsulei Crimeea la Ucraina, relateaza Agerpres.

Intrebat vineri seara la postul francez de informatii LCI, Lu Shaye a estimat ca tarile fostei URSS „nu au statut efectiv in dreptul international, deoarece nu exista un acord international pentru a concretiza statutul lor de tara suverana”.

Legat de Peninsula Crimeea, un teritoriu ucrainean pe care Rusia l-a ocupat din 2014, el a spus: „Depinde de modul in care percepem aceasta problema. Exista istoria. Crimeea a fost la inceput la Rusia. Hrusciov a fost cel care a oferit Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice”.

Diplomatul chinez a indemnat sa se renunte la disputele cu privire la problema frontierei post-sovietice. „In prezent, cel mai urgent lucru este sa oprim, sa ajungem la incetarea focului” intre Rusia si Ucraina, a spus el.

Ministerul francez de Externe a indicat intr-un comunicat ca a „luat cunostinta cu consternare” despre aceste remarci, cerand Chinei „sa spuna (daca acestea) reflecta pozitia sa, ceea ce speram sa nu fie cazul”.

Ucraina a fost recunoscuta international „in interiorul frontierelor incluzand Crimeea in 1991 de catre intreaga comunitate internationala, inclusiv China, la caderea URSS, ca nou stat membru al Natiunilor Unite”, a insistat Parisul, amintind ca anexarea Peninsulei Crimeea de catre Rusia in 2014 este „ilegala conform dreptului international”.

Daca Beijingul sustine oficial ca este neutru, presedintele chinez Xi Jinping nu a condamnat niciodata invazia rusa si nici macar nu a vorbit la telefon, pana in prezent, cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. In schimb, el a vizitat recent Moscova pentru a-si reafirma parteneriatul cu presedintele rus Vladimir Putin, aratand mai repede ca un front anti-occidental.

In timpul unei vizite in China la inceputul lunii aprilie, Emmanuel Macron l-a indemnat pe Xi Jinping sa „readuca Rusia la ratiune” fata de Ucraina si l-a indemnat sa nu livreze arme Moscovei.

Cei doi sefi de stat au dat publicitatii o declaratie comuna in care s-au angajat sa „sustina orice efort in favoarea restabilirii pacii in Ucraina”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

7 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

12 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

12 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

12 ore ago