Franta si Germania au pus in miscare acordul bilateral „solidaritate europeana”, gaz contra energie electrica

externe

Franta a livrat gaz Germaniei pentru prima data in cadrul acordului „solidaritate europeana” incheiat intre cele doua tari pe fondul presiunilor energetice tot mai mari, informeaza BBC.

Desi cantitatea livrata reprezinta mai putin de 2% din nevoile zilnice ale Germaniei, este binevenita, in timp ce Berlinul incearca sa-si diversifica sursele de energie.

Operatorul francez de retea, GRTgaz, a declarat ca va livra initial 31 de gigawati ora (GWh) pe zi, printr-o conducta din satul de granita Obergailbach. Capacitatea maxima zilnica este de 100 GWh.

Potrivit acordului, Germania se angajeaza sa furnizeze energie electrica suplimentara Frantei atunci cand va fi nevoie, iar Franta a fost de acord sa aprovizioneze Germania cu gaze.

„Daca nu am avea solidaritate europeana si o piata integrata, unita chiar acum, am avea probleme serioase”, a declarat miercuri presedintele francez Emmanuel Macron.

Economia germana se baza pe importul de gaze rusesti, dar Moscova le-a redus anul acesta ca raspuns la sanctiunile occidentale pentru invadarea Ucrainei.

Franta primeste gaz din Tarile de Jos, Norvegia si Rusia, desi livrarile din Rusia au fost intrerupte in septembrie. De asemenea, primeste gaze naturale lichefiate de la mai multe terminale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: