Franta si Marea Britanie propun un armistitiu de o luna in Ucraina, „in aer, pe mare si la infrastructurile energetice”

Franta si Marea Britanie propun un armistitiu de o luna in Ucraina „in aer, pe mare si la infrastructurile energetice”, a afirmat duminica presedintele francez Emmanuel Macron intr-un interviu acordat publicatiei Le Figaro.
Duminica mai devreme, inaintea unui summit privind Ucraina la Londra, premierul britanic Keir Starmer a anuntat ca Parisul si Londra lucreaza la „un plan” pentru a pune capat luptelor. Avantajul unui astfel de armistitiu este ca „stim sa-l masuram”, in timp ce frontul este imens, „echivalentul liniei Paris-Budapesta”, a spus presedintele francez.
Prin urmare, incetarea ostilitatilor nu ar viza initial luptele terestre. Pentru ca, „in caz de incetare a focului, ar fi foarte greu de verificat daca frontul este respectat”, a explicat Emmanuel Macron.
Posibilitatea desfasurarii de trupe europene, la care Franta si Marea Britanie sunt dispuse sa participe, ar veni doar intr-o etapa ulterioara, a continuat el.
„Nu vor exista trupe europene pe teritoriul ucrainean in urmatoarele saptamani”, a declarat Emmanuel Macron pentru Le Figaro. ”Intrebarea este cum folosim acest timp pentru a incerca sa obtinem un armistitiu accesibil, cu negocieri care vor dura mai multe saptamani si apoi, odata pacea semnata, o desfasurare” de trupe, a adaugat el. „Vrem pacea. Nu o vrem cu orice pret, fara garantii”, a subliniat seful statului francez.
Parisul si Londra cauta sa obtina o plasa de siguranta americana pentru trupele care ar fi eventual trimise in Ucraina dupa un acord de pace, ca garantii de securitate pentru Kiev. Cele doua tari europene doresc ca Statele Unite sa poata asigura o forma de protectie acestor trupe daca ar fi vizate de rusi.
Potrivit unor responsabili francezi, Parisul si Londra cauta, de asemenea, sa reinnoiasca firele unui dialog intre presedintii american Donald Trump si ucrainean Volodimir Zelenski care au discutat violent vineri in Biroul Oval al Casei Albe.
„In zilele urmatoare, ar trebui sa reusim sa punem lucrurile in miscare din nou”, a afirmat Emmanuel Macron, la intoarcerea de la summitul de la Londra.
Presedintele francez a mentionat si reuniunea de joi a sefilor de stat si de guvern ai Uniunii Europene de la Bruxelles, menita sa pregateasca cresterea in putere a apararii europene cu o majorare a cheltuielilor militare.
„De trei ani, rusii cheltuiesc 10% din PIB pentru aparare. Prin urmare, trebuie sa ne pregatim pentru viitor, fixand un obiectiv de aproximativ 3% sau 3,5% din PIB”, a declarat el pentru Le Figaro.
Comisia Europeana urmeaza sa propuna planuri pentru a finanta efortul militar, fie ca implica utilizarea unor fonduri existente, fie recurgerea la imprumuturi comune, a subliniat Emmanuel Macron.
„Initial, ne trebuie, fara indoiala, 200 de miliarde de euro pentru a putea investi”, a declarat el.
In cele din urma, presedintele francez si-a confirmat disponibilitatea de a deschide un dialog cu alte tari europene privind descurajarea nucleara franceza.
„Cei care doresc sa aprofundeze dialogul cu noi vor putea, daca este necesar, sa fie asociati la exercitiile fortelor de descurajare. Aceste schimburi vor contribui la dezvoltarea unei veritabile culturi strategice intre europeni”, a spus el, reafirmand ca „presedintele Republicii este cel care ia decizia total suverana si intotdeauna confidentiala de a folosi armele nucleare”.