Franta trece la actiune. Moschei INCHISE si imami expulzati

externe

Ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, a declarat luni ca autoritatile vor continua sa inchida moschei si centre de rugaciune musulmane, cum s-a intamplat deja cu circa 20 de astfel de lacasuri de cult in care se proferau discursuri radicale si a mentionat ca, in cazul imamilor straini, acestia vor fi expulzati din Franta, transmite EFE.

‘Nu exista loc in Franta (…) pentru cei care provoaca ura’, a declarat pentru presa Cazeneuve la incheierea unei intalniri cu reprezentanti ai Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM) in cadrul luptei impotriva jihadismului dupa ultimele atentate comise in Franta.

Cazeneuve a anuntat ca s-a decis deja inchiderea a circa 20 de moschei si de centre de rugaciune si a anuntat ca ‘vor mai urma si altele’. In aceeasi nota, ministrul francez a informat ca au fost emise 80 de ordine de expulzare impotriva imamilor straini din cauza discursurilor lor radicale, ca exista ‘cateva zeci’ de ordine de acest gen in curs de examinare si ca ‘aceasta politica’ va continua.

Dincolo de dimensiunea punitiva, ministrul de interne — care are in atributii si gestionarea relatiilor cu cultele religioase — a anuntat ca in octombrie ar urma sa fie gata noul cadru institutional pentru cultul musulman. Acesta presupune crearea unei ‘fundatii’ pentru finantarea centrelor de cult, care in prezent primesc adeseori fonduri din strainatate (de la tari precum Arabia Saudita) si carora li se reproseaza ca au introdus o conceptie religioasa obscurantista, fara legatura cu practicile franceze.

Un alt aspect important al dispozitivului pe care il pregateste guvernul este formarea imamilor si a capelanilor din inchisori, pentru care CFCM a creat ‘un consiliu teologic’. Obiectivul, potrivit lui Cazeneuve, este ‘de a avea teologi de inalt nivel care, pornind de la o referinta exacta, sa-i formeze pe imamii francezi’ pentru ca acestia ‘sa propovaduiasca un islam (…) compatibil cu valorile Republicii’ Franceze.

Presedintele CFCM, Anouar Kbibech, a declarat la randul sau ca obiectivul acestui consiliu teologic va fi sa combata discursurile radicale care circula pe internet.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: