Franta: Un candidat al partidului lui Marine Le Pen, agresat in timp ce distribuia pliante

externe

Un candidat de extrema dreapta din Franta a fost agresat de persoane mascate in timp ce distribuia pliante impreuna cu alte patru persoane in orasul industrial Saint Etienne din centrul Frantei, in cel mai recent incident care vizeaza politicienii din intreaga Europa, potrivit The Guardian.

In timp ce o ancheta a fost deschisa pentru a clarifica ceea ce s-a intamplat, presa locala a citat martori din cadrul Rassemblement National care au spus ca Herve Breuil si insotitorii sai au fost insultati si loviti.

Breuil a fost lovit cu piciorul, in timp ce o sursa din politie a spus ca s-a aruncat cu fructe putrede in ei.

Atacatorii erau imbracati in negru si purtau masti, au declarat purtatorii de cuvant ai politiei si autoritatilor locale. Breuil, in varsta de 68 de ani, care poarta un stimulator cardiac, a fost internat in spital dupa atac, dar urma sa fie externat in curand, au adaugat ei.

Atacul are loc la cateva saptamani dupa ce prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a supravietuit unei tentative de asasinat care a generat avertismente in intreaga Europa cu privire la cresterea violentei politice. In Germania, unde trei oficiali alesi au fost agresati in mai putin de o saptamana, liderii au legat violenta de un climat politic din ce in ce mai febril si polarizat.

In Franta, numarul atacurilor impotriva personalitatilor politice, multi dintre ei primari si consilieri locali, a crescut constant in ultimii ani.

In primele noua luni ale anului 2023, au avut loc 2.387 de atacuri fizice si verbale asupra politicienilor, fata de 2.265 in tot anul 2022, cand incidentele au crescut cu o treime fata de 2021, potrivit Ministerului de Interne.

Pe masura ce a aparut vestea pe retelele sociale, candidatii din tot spectrul politic au condamnat atacul.

Oficialii au spus ca atacul asupra lui Breuil este investigat, insa Marine Le Pen s-a grabit sa dea vina pe ceea ce ea a descris drept „extremisti de extrema stanga”. „Nu trebuie permis ca intr-o campanie electorala dintr-o democratie sa fie comise astfel de acte de violenta de o extrema stanga care este pregatita sa faca orice pentru a semana haosul”, a scris ea pe retelele de socializare.

Cu putin mai mult de o saptamana pana cand Franta incepe sa voteze la alegerile parlamentare, partidul de extrema dreapta, anti-imigranti, al lui Le Pen este in fruntea sondajelor. In timp ce extrema dreapta este de asteptat sa nu ajunga la o majoritate, perspectiva unui guvern condus de extrema dreapta a facut ca sute de mii de oameni sa iasa in strada in toata tara, pentru a protesta fata de pozitia dura a RN cu privire la imigratie, Islam si comunitatea LGBTQ+.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: