Fratele Irinei Tanase, trimis de Guvern sa reprezinte Romania la Bruxelles. Caracatita rubedeniilor din mediul diplomatic

news

Fratele Irinei Tanase, iubita lui Liviu Dragnea, se afla printre reprezentantii Romaniei la Bruxelles, alaturi de odraslele a numerosi politicieni de la Bucuresti, arata o ancheta publicata de Adevarul.

Numele unuia dintre parinti este criteriul de baza pentru o cariera diplomatica de succes, in special la Bruxelles, locul preferat de odraslele fitoase ale fostilor ministri, parlamentari, baroni locali, sefi SIE sau judecatori CCR. Constituie exceptie cazul in care te cheama Tanase si esti fratele Irinei, fata pentru care si-a pierdut capul Liviu Dragnea, liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor, conducatorul de facto al Romaniei.

Reprezentanta Romaniei de la Bruxelles este impanzita cu odraslele politicienilor romani. Copii de fosti ministri, parlamentari, sefi SIE si magistrati CCR au ajuns diplomati pe baza unui singur criteriu: numele parintilor. Printre pile s-a strecurat si fratele Irinei Tanase, iubita lui Liviu Dragnea.

Pentru sase luni la sefia UE, Romania a trimis la Bruxelles o garnitura solida de „experti” cu pile si relatii la nivel inalt.

„Adevarul” dezvaluie alcatuirii organigramei Reprezentantei Romaniei pe langa UE citand surse din MAE. Astfel, sunt „cativa specialisti, diplomati, care tin in spate sefia Consiliului UE, astfel incat sa nu ne facem complet de ras, si a doua categorie de „experti”, constand din pile, copii de actuali sau fosti politicieni, trimisi la Bruxelles cu ordin de deplasare semnat la partid”, explica surse din diplomatie, citate de ziarul „Adevarul”.

Beizadelele transformate peste noapte in diplomati nu au trecut niciun concurs de selectie, la baza avand o diploma cumparata de la una dintre facultatile aparute ca ciupercile dupa 1990.

Conform informatiilor obtinute de Adevarul, acesti diplomati-fantoma dar cu „origini sanatoase”, asemenea parintilor/bunicilor care au facut cariera pe vremea comunismului prin aceleasi metode inainte de a se inscrie in FSN, nu au CV-uri publicate pe site-ul ambasadei, nu au fotografii publice si nici conturi de Facebook. Ar actiona in deplin anonimat daca numele lor nu ar figura pe lista online de experti angajati la Reprezentanta Romaniei de pe langa UE.

Cateva exemple de progenituri ministeriale care si-au gasit un loc caldut la Bruxelles, identificate de Adevarul:

Ramona Nita face parte din sectia „Transport, Telecomunicatii, Energie“ a Reprezentantei. Este fiica fostului ministru PSD al Energiei, Constantin Nita, condamnat vara trecuta la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Nita a fost eliberat in decembrie, dupa decizia CCR care a desfiintat sentintele date de completurile de cinci judecatori de la Curtea Suprema. Procesul sau va fi rejudecat.

Alexandru Pogea este fiul lui Gheorghe Pogea, fost ministru de Finante in Guvernul Boc, ajuns la acea vreme in Executiv cu sustinerea lui Adriean Videanu. Alexandru Pogea este coordonatorul sectiei „Transport, Telecomunicatii, Energie“ din cadrul Reprezentantei, deci este seful Ramonei Nita. La Bruxelles, fiul unui fost ministru PDL este seful fiicei unui fost ministru PSD. In 2009, cand PSD si PDL erau impreuna la guvernare, Gheorghe Pogea si Constantin Nita erau colegi de Guvern, la fel cum sunt si copii lor la Bruxelles. Pogea-tatal era la Finante, iar Nita-tatal era la IMM-uri. „Alexandru Pogea e de vreo 8 ani la Reprezentanta si nu se da dus. Oficial, mandatul sau ar fi trebuit sa expire dupa patru ani, dar a tot fost prelungit pana azi, la propunerea Ministerului Energiei, controlat in continuare de Constantin Nita“, sustin surse guvernamentale.

Mihnea Sarca e fiul fostului director adjunct al SIE, Vasilica Sarca, trecut in rezerva anul trecut de presedintele Klaus Iohannis. Mihnea Sarca e angajat la Bruxelles in Sectia Afaceri Economice si Financiare, unde se ocupa de dosare ce tin de sectorul bancar si piata de capital. Potrivit surselor citate, Mihnea Sarca a fost propus la post de Banca Nationala, institutie condusa de Mugur Isarescu.

Diana Cliveti a fost repartizata la „Politica Externa de Securitate si Aparare“. Diana Cliveti este fiica Minodorei Cliveti, fost parlamentar PSD de Bacau intre 2000 si 2008, apropiata de fostul sforar social-democrat Viorel Hrebenciuc. Inainte de a ajunge la Bruxelles, Diana Cliveti a lucrat la Ambasada Romaniei in Grecia, cand ambasador era George Ciamba, actualul ministru pentru Afaceri Europene.

Raluca Seucan coordoneaza sectia „Afaceri Interne” din cadrul Reprezentantei Romaniei la Bruxelles. Este fiica Aspaziei Cojocaru, fost judecator CCR, cea care, la validarea Referendumului din 2012, a inclinat balanta in favoarea lui Traian Basescu. Raluca Seucan este sotia lui Claudiu Seucan, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei pe vremea guvernarii Nastase.

Iulian Tanase se ocupa la Reprezentanta de „Relatii Comericale Externe“. Cine este Iulian Tanase? Fratele Irinei Tanase, iubita lui Liviu Dragnea. Potrivit surselor diplomatice, Iulian Tanase a fost trimis la Bruxeles in urma cu cinci ani, cand relatia dintre sora sa si liderul PSD era la inceput. A ramas acolo la propunerea Ministerului pentru IMM-uri, condus de Radu Oprea, unul dintre apropiatii lui Dragnea.

Surse din MAE au declarat pentru „Adevarul“ ca fostul ministru pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a facut, in 2017, o analiza a tuturor diplomatilor trimisi de Romania la Bruxelles. Raportul a ajuns pe masa premierului Mihai Tudose. „In acel moment au inceput sa sune telefoanele la partid, sa se traga sfori. Chiar si ambasadorul Romaniei la UE, Luminita Odobescu, s-a plans ca ministrul ii descompune echipa pentru Presedintia UE. Ba chiar si presedintele Iohannis a fost instiintat. Tudose a plecat de la Guvern, iar Viorica Dancila nu a mai miscat un deget. Raportul e intr-un sertar la MAE. Melescanu ar putea incepe oricand curatenia“, sustin sursele citate. Contactat de „Adevarul“, Victor Negrescu a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: